Nästa artikel
Volvo: ”Självkörande bilar svårare än många trott”
Nyheter

Volvo: ”Självkörande bilar svårare än många trott”

Publicerad 12 januari 2022
Det har tagit mer tid än förväntat att lansera bilmodeller som kan ta över en större del av bilkörningen själva, enligt Martin Kristensson på Volvo Cars.

Volvos nya system Ride Pilot gör det möjligt för föraren att läsa en bok, kolla mejl eller titta på film medan bilen kör. Systemet ska dock bara gå att aktivera på ”godkända” vägar.

Självkörande bilar är något som diskuterats i årtionden och flera biltillverkare har erkänt att utvecklingen gått långsammare än förväntat. Det säger även Martin Kristensson, chef för självkörande bilar på Volvo Cars, i en intervju med Vi Bilägare.

– Jag kan lugnt kan säga att det varit svårare att komma till den här punkten än många trott. Det är tydligt när man tittar på industrin i stort. Många trodde att 2019 eller 2020 skulle bli året då många av de här funktionerna skulle vara klara. Men de här funktionerna måste vara säkra, säger han.

Är det någon punkt som varit svårare än någon annan?

– Det enskilt svåraste är att gå från ett system som har rätt i 99,9 procent av fallen till ett som har rätt i 99,9999 procent av fallen. Det kräver väldigt mycket mer.

Hur viktigt har det varit att använda centraldatorn från Nvidia istället för att utveckla egen teknik?

– Jag tror det är en absolut förutsättning. Det blir väldigt mycket data och den ger oss helt annan prestanda än vi haft tidigare. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 12 januari 2022 Kanske svårare än många i…
  • 12 januari 2022 Svårast av allt blir att få…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.