Nästa artikel
Teslachef tonar ned Elon Musks löfte om självkörande bil
Nyheter

Teslachef tonar ned Elon Musks löfte om självkörande bil

Publicerad 10 maj 2021
Att utveckla ett system som gör Teslabilarna helt självkörande kan ta längre tid än Elon Musk påstår.

Få profiler i bilvärlden har varit så högljudda som Elon Musk när det gäller framtidens självkörande bilar. Men det som sägs matchar inte alltid verkligheten, enligt nya uppgifter.

Tesla har i själva verket överdrivit förmågan i sina system, enligt ett samtal som företagets chef för autonom mjukvara haft med amerikanska fordonsmyndigheten DMV i Kalifornien. Det skriver The Verge och hänvisar till dokument publicerade av sajten Plainsite.

Det finns ett ”glapp” mellan vad Teslachefen säger och vad systemet klarar

Om uppgifterna stämmer är Tesla inte så nära ett stort genombrott och lanseringen av en mer självkörande bil som Elon Musk tidigare hävdat. Det finns därmed ett ”glapp” mellan vad Teslachefen säger och vad systemet faktiskt är kapabelt att göra.

DMV har haft ett konferenssamtal med flera Teslaanställda, inklusive chefen för Autopilotmjukvaran, CJ Moore. Han verkar inte tro att det uttalande som Elon Musk gjorde tidigare i år, där han hävdar att han är ”mycket övertygad” om att Tesla kan lansera en självkörande bil i år, stämmer.

Elon Musks uppgifter om när Teslabilarna blir ska bli mer självkörande stämmer inte överens med verkligheten, enligt chefen för Autopilotmjukvaran.

Betaversion på gång

Tesla har rullat ut en betaversion av mjukvaran som ska göra bilarna mer självkörande till strax över 800 bilar i ett särskilt pilotprogram. Även med den mjukvaran måste dock bilförarna vara beredda att ta över körningen.

Men att Tesla redan i år skulle lansera ett system som kör bättre än en mänsklig förare stämmer inte, enligt chefen för Autopilotsystemet.

I tidigare samtal mellan Tesla och DMV-myndigheten har Tesla förklarat att varken Autopilot eller systemet Total självkörningsförmåga gör bilen autonom eller självkörande.

Läs också: Tesla stäms för Autopilot: "Håller inte vad de lovar"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.