Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tesla i blåsväder igen: Autopilot inte självkörande

Publicerad 27 oktober 2020 (uppdaterad 27 oktober 2020)
Teslas nya funktion som börjat skickas ut till en del bilägare kallas vilseledande av en forskare.

Tesla har flera gånger fått kritik för att systemet som kallas Autopilot skickar fel signaler. Namnet kan antyda att bilen kan ta över körningen helt själv, men så är det inte.

I marknadsföringen på Teslas hemsida och i bilens infotainmentsystem finns nu tydligare varningar om att bilen inte blir självkörande trots att den är utrustad med Autopilot.

Men det finns även ett tillval som kallas Total självkörningsförmåga, som nu börjat skickas ut till en del Teslaägare, och som kan bidra till förvirringen. För den som köper en Tesla och väljer tillvalet är det lätt att tro att bilen blir självkörande, men det stämmer alltså inte.

Total självkörningsförmåga skickas ut i en betaversion till ett fåtal amerikanska Teslaägare. Systemet är inte färdigutvecklat och det är ännu inte tillgängligt i Sverige.

Läs också: Nu blir Tesla mer självkörande – med skarp varning

Under tillvalet i Teslas konfigurator finns nämligen en friskrivningstext där det framgår att de funktioner som ingår i systemet i dag inte gör bilen autonom eller självkörande. Det står också att systemet ännu inte är godkänt av myndigheterna i alla länder.

Föraren måste fortfarande i allra högsta grad vara aktiv och ha uppmärksamheten på vägen trots att systemet heter Total självkörningsförmåga. Det har fått amerikanska NHTSA att reagera, och myndigheten ska nu hålla ett öga på hur Tesla fortsätter marknadsföra tillvalet och om det börjar inträffa fler olyckor.

”Ingen bil som är tillgänglig för köp i dag är kapabel att köra helt själv”, skriver NHTSA i ett uttalande.

Även forskaren Steven Shladover vid University of California i Berkeley, som studerat självkörande bilar i 40 år, reagerar på formuleringarna.

– Detta vilseleder människor om systemets förmågor, baserat på den information jag sett om det. Det är en väldigt begränsad funktionalitet som fortfarande kräver konstant uppmärksamhet av föraren, säger han till AP.

Tesla har än så länge bara börjat rulla ut funktionen till ett fåtal Teslaägare som kryssat i tillvalet vid bilköpet.

Läs också: Tyska premiummärken bäst i test av säkerhetssystem

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-10-27 07:43
saabnisse

Det är inte så lite otäckt med det här.
De som går på påståendena om "Total självkörningsförmåga" är ju de som verkligen skulle behöva det.
Och kommer de att läsa och förstå varningarna?

#2 • 2020-10-27 07:47
Hackenbush

De borde vara tydligare om att bilen inte är helt självkörande och inte vilseleda köparna om något som inte stämmer.

#3 • 2020-10-27 09:06
Styggavargen

Dagens värld går ut på att vilseleda med informationens hjälp, i stort och smått. Ibland handlar det bara om ett "litet litet" ord någonstans som kan öppna upp en helt ny värld av tolkningar som beroende på person kan ge väldigt olika utfall.

#4 • 2020-10-27 09:11
Axa

Å andra sidan är systemet så att det kan gasa, bromsa och styra...men kanske inte alltid med hänsyn till väg, hinder eller andra trafikanter.
:-D

#5 • 2020-10-27 15:18
K_Klabbe

Väldigt befogad kritik. Även om Teslas system är bra så är det egentligen konstigt att de får kalla det "Autopilot" och "Full self driving". Om inte annat borde ju någon amerikanare stämt Tesla för att de inte håller vad namnet lovar.

#6 • 2020-10-27 16:31
Bilräven

För oss som äger och kör Tesla är det inga problem med vad som ligger bakom de olika "nivåerna" och vad de innehåller. Men för "oinvigda" besserwissers är det klart obegripligt och för journalister klart ett förtjusande ämne att skriva om...

#7 • 2020-10-27 16:43
Arne Nilsson1

Alla som tror på att bilar någonsin kommer att kunna ta över körningen helt så att de som sitter i bilen lugnt kan ägna sig åt annat är inte utrustade med en fungerande hjärna. Att bilar kan varna, hjälpa till och kanske förhindra dumheter från förarens sida är alldeles utmärkta hjälpmedel. Men kalla inte bilen för självkörande. Det kommer aldrig att hända. Att människor inte är perfekta bilförare, att några inte borde få framföra en bil överhuvudtaget är riktigt. Men människan kommer alltid att vara bättre än tekniken. I allmänhet. Med vissa undantag då.

#8 • 2020-10-27 16:56
VS

Håller fullständigt med om att benämningarna är vilseledande. Är själv teslafan och Teslaägare. Men när jag skrivit detta i Teslaforum.... ni fattar nog...

#9 • 2020-10-27 17:13
Pi

...undrar vem som egentligen är "besserwisser" i kommentarerna ovan....

#a • 2020-10-27 17:34
Henrik-Andersson

Till er som fått uppdateringen och testat.

Hur funkar det ?
Är det verkligen ett rejält steg framåt eller bara en finputsning som knappt märks (mot förra versionen alltså) ?

Hade jag ägt en Tesla hade jag "stresstestat" direkt efter nedladdning bara för att jag är nyfiken.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.