Nästa artikel
Waymo bäst på självkörande bilar – Tesla överlägset sämst
Nyheter

Waymo bäst på självkörande bilar – Tesla överlägset sämst

Publicerad 4 maj 2021
Tesla rankas som sämst av 15 företag när det gäller system och strategier för självkörande bilar.

Flera stora biltillverkare som tidigare haft stora planer på att utveckla självkörande och förarlösa bilar har tvingats senarelägga lanseringen. Utvecklingen har varit kantad av stora utmaningar.

Vissa företag har dessutom gett upp planerna helt. Dit hör till exempel bildelningstjänsterna Uber och Lyft, där den sistnämnda nyligen sålde den autonoma bildivisionen till Toyota.

I en ny genomgång gjord av analysföretaget Guidehouse Insights listas 15 olika bolag efter hur långt de kommit i utvecklingen av självkörande bilar. Waymo, som ingår i samma koncern som Google, ligger ohotad etta.

Tesla beskylls för att ha ”översålt” tekniken i sin marknadsföring

Waymo har testat teknik för självkörande bilar i flera amerikanska städer. Totalt har en mänsklig förare tvingats ingripa 27 gånger på 130 000 mil, vilket innebär ett ingripande per 4 800 mil. Waymo klassas som ”ledande” i rapporten och får ett totalbetyg på 85,6 poäng.

Även Nvidia, Argo AI och kinesiska Baidu får höga poäng i rapporten. Det får däremot inte Tesla – som kommer på sista plats med bara 34,7 poäng.

En anledning till Teslas låga betyg är att företaget beskylls för att ha ”översålt” tekniken i sin marknadsföring, något som enligt Guidehouse Insights lett till allvarliga säkerhetsproblem.

Läs också: Självkörande bilar kunde undvika nästan alla olyckor

Tesla kommer sist i den nya genomgången av självkörande system och strategier.

Klarar inte grundläggande körning

Teslas system beskylls även för att inte känna igen grundläggande trafikljus eller stoppskyltar och slumpmässigt kan välja att stanna vid grönt ljus.

”Tesla behöver tänka om sin strategi kring automatiserade körsystem från grunden. De har översålt systemet i marknadsföringen och underlevererat grovt under nästan fem års tid”, står det i rapporten.

Läget för Tesla kommer inte förbättras så länge företaget inte blir ”mer ärligt”, enligt analysfirman.

– Jag ser egentligen inga bevis på att Tesla utvecklat tekniken jämfört med andra företag i den här sektorn, säger Sam Abuelsamid, forskningschef på Guidehouse.

Rapporten, som du kan läsa mer om här, tar bland annat hänsyn till företagets vision, strategi, partners, marknadsföring och teknologi.

Hela listan: Företagen som lyckas bäst och sämst med autonom teknik

1. Waymo 
2. Nvidia
3. Argo AI
4. Baidu
5. Cruise
6. Motional
7. Mobileye
8. Aurora
9. Zoox
10. Nuro
11. Yandex 
12. AutoX
13. Gatik
14. May Mobility
15. Tesla

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.