Bild
Nästa artikel
Bilden visar inte en bil från Lyft utan en experimentbil från Toyotakoncernen.
Bilden visar inte en bil från Lyft utan en experimentbil från Toyotakoncernen.

Toyotas plan för självkörande bilar: Köper teknik från Lyft

Nyheter

Toyota lägger beslag på teknik till självkörande bilar från företaget Lyft, som lägger ned sin division för autonoma fordon.

Biltillverkarna tävlar mot varandra för att utveckla teknik till självkörande bilar. Men vissa är mer aktiva än andra – hos Mercedes har självkörande bilar tillfälligt hamnat i baksätet, till förmån för utvecklingen av nya elbilsmodeller.

Flera stora biltillverkare har upptäckt att utmaningarna med autonom bilkörning är större än väntat. Utvecklingen tar tid och i många fall har teknikjättar som Google ett rejält försprång jämfört med traditionella bilmärken.

Toyota försöker nu köpa sig ett försprång genom att lägga beslag på företaget Lyfts division för självkörande bilar. Lyft är en amerikansk konkurrent till Uber som bland annat erbjuder delning av fordon och hemkörning av mat.

Målet är att på sikt utveckla självkörande bilar på nivå 5

Precis som Uber har Lyft valt att lägga ned satsningen på autonoma fordon eftersom den är för dyr.

Köpet kostar Toyota drygt 4,6 miljarder kronor och målet är att på sikt utveckla självkörande bilar på nivå 5, där föraren inte ens behöver vara vaken – bilen tar hand om allt som har med körningen att göra.

Tack vare affären får Toyota ta del av den teknik Lyft utvecklat, bland annat i form av sensorer, kartor och data.

Läs också: Honda blir mer självkörande – smiter före konkurrenterna

Taggar: Nyheter, Toyota

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.