Nästa artikel
Cruise uppdaterar självkörande bilar efter krasch
Nyheter

Cruise uppdaterar självkörande bilar efter krasch

Publicerad 6 september 2022 (uppdaterad 6 september 2022)
Bilen stannade mitt i korsningen och blev påkörd. Nu ändras mjukvaran så att det inte ska hända igen.

Efter en krock i juni, där två personer skadades, har det GM-backade startupföretaget Cruise återkallat sina självkörande bilar och uppdaterat mjukvaran i dem. Det skriver Automotive News.

Det var när den förarlösa taxibilen skulle göra en så kallad oskyddad vänstersväng som den blev påkörd av en bil på den korsande vägen. Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA utredde händelsen. De kom fram till att bilens mjukvara gjorde en felaktig beräkning av vilken väg den mötande bilen skulle ta, vilket fick den att plötsligt stanna mitt i korsningen innan den blev påkörd av den mänskligt framförda bilen.

De 80 självkörande taxibilar som Cruise har i trafik i San Francisco har nu fått ny mjukvara som ska åtgärda felberäkningen och se till att det inte händer igen.

Enligt Cruise var den självkörande bilen tvungen att ”välja mellan två olika riskscenarior och välja den med minst potential för en allvarlig kollision vid tillfället, innan den korsande bilen plötsligt ändrade riktning”.

Cruise påpekar att den mänskligt framförda bilen enligt en polisrapport bar mest ansvar för olyckan, eftersom den framfördes i 65 km/h i en 40-zon. Den ska också ha kört rakt fram i korsningen, trots att den låg i en fil ägnad för högersväng.

I juni började Cruise ta betalt för taxiresor med sina självkörande bilar i San Francisco, efter att ha säkrat nödvändiga tillstånd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.