Nästa artikel
Mercedes börjar sälja Drive Pilot – här är detaljerna
Nyheter

Mercedes börjar sälja Drive Pilot – här är detaljerna

Publicerad 8 maj 2022
Mercedes nya system Drive Pilot kan själv ta över körningen i vissa situationer och tar på sig ansvaret om något händer. Men än så länge fungerar det inte i Sverige.

Mercedes har börjat sälja ett tillval som heter Drive Pilot på den europeiska marknaden, och som gör det möjligt för bilen att ta över körningen helt och hållet i vissa situationer.

Systemet har varit under utveckling länge och förra året fick Mercedes sin ansökan om att få använda systemet godkänd av tyska myndigheter. Tidigare i år demonstrerades systemet i USA.

Mercedes Drive Pilot kan själv ta hand om körningen helt och hållet i hastigheter på upp till 60 km/tim och beskrivs som en avancerad kökörningsassistent som ska göra exempelvis jobbpendlingen bekvämare och mer avslappnande.

Föraren kan skriva mejl, titta på Youtube eller spela Tetris medan Drive Pilot tar hand om körningen, men att sova godkänns inte. En kamera bakom ratten ser till att föraren inte tittar bort från vägen för länge och att föraren inte somnat.

Fungerar i Tyskland

Systemet blir tillval för 5 000 euro i S-klass och 7 430 euro i EQS (som behöver ett extra utrustningspaket jämfört med S-klass, därav prisskillnaden). Det klassas som ”nivå 3” på den internationella skalan för assistanssystem och självkörande bilar. Bilen kan själv ta hand om gas, broms och styrning och föraren kan släppa ratten, men måste vara beredd att ta över körningen när bilen varnar.

En viktig skillnad mot exempelvis Teslas Autopilot och andra liknande system är att Mercedes tar på sig ansvaret rent rättsligt om något händer när systemet är aktiverat.

Drive Pilot kan bara aktiveras på 1 300 mil tyska vägar som är godkända av Mercedes. Det fungerar i nuläget bara i dagsljus, i klart väder och om det inte finns några vägarbeten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 9 maj 2022 Visst är det, Guran!
  • 9 maj 2022 Så bra att du bringat…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.