Nästa artikel
Självkörande bil i krock – flera skadade
Nyheter

Självkörande bil i krock – flera skadade

Publicerad 8 juli 2022 (uppdaterad 8 juli 2022)
Robotbilen från Cruise krockade i en korsning i San Francisco.

En självkörande bil från det GM-backade företaget Cruise var inblandad i en olycka i San Francisco den 3 juni. Det skriver Automotive News. 
Det var när den självkörande bilen skulle svänga vänster i en korsning som den kolliderade med en Toyota Prius. De åkande i båda bilarna skadades, men enligt uppgift ska skadorna ha varit lindriga.

Exakt vad som orsakade olyckan är ännu oklart. Cruise uppger i sin rapport att deras bil stannade i vägbanan, och att den var stillastående när olyckan inträffade. De påstår vidare att den mänskligt framförda Toyotan körde för fort och att den körde rakt fram i korsningen, trots att den körde i en fil för högersväng. Dessa uppgifter är dock inte bekräftade.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har tillsatt en särskild utredning för att ta reda på vad som orsakade krocken.

Olyckan inträffade bara en dag efter att Cruise fått tillstånd att erbjuda taxiverksamhet till allmänheten i San Francisco med sina självkörande bilar, utan att ha en mänsklig förare med i bilen. De självkörande bilarna har varit i trafik i staden i flera månader, men har då endast erbjudit gratisresor till en utvald grupp kunder.

Det här är inte första gången de självkörande bilarna från Cruise skapar rubriker. I slutet av juni orsakade flera av dem en trafikstockning i en korsning som blockerade trafiken i flera timmar, innan mänskliga förare fick gå in och flytta på bilarna. 

En annan incident inträffade i april, när en Cruise-bil blev stoppad av polisen för att ha kört omkring på kvällen med strålkastarna avstängda. Bilen stannade först snällt, men körde sedan plötsligt iväg från poliserna och parkerade på andra sidan korsningen. Det hela filmades av en förbipasserande. Se klippet här nedan.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 10 juli 2022 föraren var säkert ett fyllo
  • 9 juli 2022 Svärt att skydda sig mot en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.