Nästa artikel
Vinst igen för Tesla – nya rekordsiffror i rapporten
Nyheter

Vinst igen för Tesla – nya rekordsiffror i rapporten

Publicerad 27 april 2021
Tesla visar återigen vinst för ett enskilt kvartal och slår den tidigare rekordsiffran för antalet levererade bilar. ”Ett rekordkvartal på många olika sätt”, enligt Elon Musk.

Tesla har släppt siffrorna för årets första kvartal. Resultatet blev det bästa någonsin – en vinst på 3,7 miljarder kronor, jämfört med 134 miljoner kronor under samma period förra året.

Intäkterna ökade till 87 miljarder kronor jämfört med 50 miljarder samma period förra året. En viktig intäktskälla är att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare som inte hängt med i elbilsutvecklingen. På det tjänade Tesla 4,3 miljarder kronor.

Tesla levererade 184 800 bilar mellan januari och mars, mer än en fördubbling jämfört med första kvartalet 2020. En övervägande majoritet av de levererade bilarna var Model 3. Leveranserna av uppdaterade Model S och Model X har försenats på grund av ”större utmaningar än beräknat”, enligt Elon Musk. Model S beräknas börja levereras i maj och Model X under tredje kvartalet.

”Ett rekordkvartal på många olika sätt”, enligt Elon Musk

Teslas nya fabrik utanför Berlin försenas till slutet av året.

På sikt tror dock Teslachefen att Model Y kan bli ännu viktigare än Model 3 och i rapporten uppger Tesla att Model Y kan bli världens bästsäljande bil alla kategorier.

– Första kvartalet 2021 var ett rekordkvartal på många olika sätt. Vi har sett ett stort skifte i bilköparnas syn på elbilar och efterfrågan är nu den största någonsin, sa Elon Musk i ett samtal med investerare i samband med rapporten.

Framför allt är det kinesiska marknaden som bidrar till de höga försäljningsvolymerna. Tesla har heller inte drabbats i någon större utsträckning av den stora bristen på halvledare som drar ned siffrorna för andra biltillverkare.

Allt går dock inte riktigt enligt plan. Teslas nya fabrik utanför Berlin skulle öppna i sommar men öppningen skjuts nu upp till slutet av året. Tesla har tidigare klagat på den tyska byråkratin.

Läs också: Tesla Model 3 får längre räckvidd – klarar över 60 mil

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.