Nästa artikel
Tesla: Våra bilkameror är inte aktiverade i Kina
Nyheter

Tesla: Våra bilkameror är inte aktiverade i Kina

Publicerad 8 april 2021 (uppdaterad 8 april 2021)
Tesla försäkrar nu att de inte använder sina bilar för att spionera på den kinesiska militären.
Förra månaden kom rapporter om att Teslas bilar är förbjudna i kinesiska militärområden på grund av oro för att bilarna och deras inbyggda kameror ska samla in känslig information. En order från den kinesiska militären ska då ha uppmanat Teslaförare att hålla sig borta från dessa områden, enligt källor till Bloomberg News.

I ett uttalande i kinesiska sociala medier svarar nu Teslas kontor i Peking att bilarnas inbyggda kameror inte är aktiverade i länder utanför USA. De säger också att även deras amerikanska kunder kan välja om de vill ha kamerorna aktiverade eller inte. 

Även Teslas vd Elon Musk har kommenterat kontroversen. Under ett virtuellt framträdande på China Development Forum i Peking i mars påpekade han att förtroendet mellan USA och Kina är väldigt viktigt och att Tesla inte använder sina bilar för att spionera varken i Kina eller någon annanstans. ”Om ett kommersiellt företag skulle ägna sig åt spionage skulle det innebära extremt dåliga konsekvenser” sa han, enligt Bloomberg.

Kina är världens största marknad för elbilar och väldigt viktigt för Tesla. Deras bilfabrik i närheten av Shanghai producerar tusentals Model 3 och Model Y-bilar varje vecka för både den kinesiska och europeiska marknaden.

Det här är inte första gången Tesla hamnar i blåsväder på grund av sina kameror. Amerikanska Consumer Reports kritiserade nyligen företagets användning av de interiörkameror som är riktade mot föraren i Model 3 och Model Y, och som kan enligt uppgift kan spela in och skicka bilddata till Tesla vid exempelvis en krock.

Läs också: Teslas förarkamera väcker frågor om integriteten

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.