Nästa artikel
Teslas förarkamera väcker frågor om integriteten
Nyheter

Teslas förarkamera väcker frågor om integriteten

Publicerad 29 mars 2021
Kupékameran i Model 3 och Model Y kan vara problematisk ur integritetssynpunkt.

Teslas nyare modeller har en särskild kamera som kan användas för att filma föraren eller passagerarna. Det ställer frågor om integriteten, tycker amerikanska Consumer Reports.

Flera bilmärken har infört olika typer av kameror för att övervaka kupén. En av dem är Cadillac som använder en kamera som samarbetar med det så kallade Super Cruise-systemet, och som kan stoppa bilen om föraren somnar eller är ouppmärksam. 

Cadillacs kamera spelar inte in någon film och skickar den heller inte vidare utanför bilen, men Tesla uppger att kupékameran i vissa fall kan användas för att spela in filmer för att utveckla självkörande teknik.

– Om Tesla har möjlighet att avgöra om föraren inte är uppmärksam måste föraren varnas, vilket redan sker hos andra bilmärken, säger Jake Fisher på Consumer Reports testcenter.

Kupékameran sitter monterad vid innerbackspegeln i Model 3 och Model Y. Om autobromsen aktiveras sparar kameran ett filmklipp från innan ingreppet skedde.

– Vi har redan sett hur Tesla skyller på att föraren inte varit uppmärksam vid en olycka efter att ha använt Autopilotsystemet. Nu kan Tesla använda filmen som bevis för att en förare är distraherad istället för att gå till botten med varför föraren var ouppmärksam till att börja med, säger Kelly Funkhouser, programchef för Consumer Reports gränssnittstester.

Läs också: Tesla börjar använda kameran som filmar föraren

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.