Nästa artikel
"Vi behöver fler alkolås i trafiken"
Nyheter

"Vi behöver fler alkolås i trafiken"

Publicerad 27 april 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Transportstyrelsen ska på uppdrag av Regeringen undersöka förutsättningarna för ett införande av obligatoriskt alkolås för vissa fordons- eller användarkategorierna.
- Vi behöver fler alkolås i trafiken och exempel på områden där användningen kraftigt bör öka är skolskjutsar, bussar i lokaltrafik och transporter av farligt gods, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.
 
Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa obligatoriskt alkolås för vissa fordons- eller användarkategorier.

- Alkohol och trafik hör inte ihop och därför går nu regeringen vidare med att se om det finns vissa typer av transportsammanhang där Sverige kan införa obligatoriskt alkolås, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.
 
I uppdraget ingår även att samråda med andra länder som arbetar med liknande frågor. Uppdraget ska ske i samarbete med Vägverket och i samråd med andra berörda aktörer och ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 1 mars 2010.

DISKUTERA: Vad tycker du om förslaget, kan det göra de svenska vägarna säkrare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-04-27 17:40
johan (ej verifierad)

i DN i helgen så stod det om alkohol och trafik och mindre än en promille av trafikarbetet utförs av påverkade förare och de orsakar nåt i stil med 20 % av olyckorna. Minns inte exakta sifror men det var uppenbart att det här inte ens borde vara en fråga./J

#2 • Uppdaterat: 2009-04-27 19:45
Anders Rönnqvist (ej verifierad)

Naturligtvis ska det finnas i alla bilar men vem betalar? En slarver med en 5.000-kronors-bil betalar inte 25.000 kr för ett alkolås och när kommer uppfinninsrika skurkar som kan manipulera låsen för rika fyllon som kan betala ?????????
Hälsn. A

#3 • Uppdaterat: 2009-04-27 21:55
Joppe (ej verifierad)

Jag har själv varit med om att nästan bli rammad rakt på i 90 av ett rattfyllo utomlands. Det var i sista sekund som han väjde och istället skalade sönder hela sidan på min bil. Medan jag stannade och kollade så att vi i bilen var ok så drog den andra bilen från platsen.
Det kan jag lova och försäkra att om den personen hade skadat min flickvän och inte flytt olyckan, hade han inte levt idag. Det kan ni tänkta på som kör onyktra. Ert största problem kommer inte vara polisen.

#4 • Uppdaterat: 2009-04-28 09:29
Patrick (ej verifierad)

Idag har alkolåset minst lika stor betydelse i bilarna som bilbälten hade för några decenier sen.Hur många döda i trafiken krävs innan det blir lag på det ?.Vi kan inte påverka Eu om vi har ingen statistik att visa,så vi måste börja här och nu!

#5 • Uppdaterat: 2009-04-28 09:57
Patrik (ej verifierad)

Alkohol är väl inte enda problemet det finns andra droger och medicin Det är kanske bättre med en enkel och billig reaktions test så kanske inte trötta förare kör heller, och kombinera det med en effekt begränsning så kan den fungera i två steg utan nån investering på 25k

#6 • Uppdaterat: 2009-04-28 10:39
Saabnisse (ej verifierad)

Alkolåsen fungerar bara för nykterister och de behöver dem inte.
De som är tillräckligt korkade för att köra med alkohol i kroppen är ofta också så smarta att de kommer på sätt att manipulera alkolåset.
Man kan jämföra med bilbältet som trots bältesvarningar som väsnas, finns det de som hittar på sätt att få tyst på oväsendet så att de kan köra utan bälte!
Sedan är det som Patrik mycket riktigt påpekar att det myllrar av droger som alkolåset inte reagerar på.

#7 • Uppdaterat: 2009-04-28 11:16
Tosten (ej verifierad)

På mitt jobb som bussförare har vi alkolås i samtliga ca 100 bussar. Det fungerar bra och krånglar inte, och ingen har invändningar mot det. Facket stöttar det också. Att blåsa har blivit en manöver man inte tänker på utan det går på rutin när man startar bussen.
Jag har svårt att inse varför det bara är yrkesförare som skall ha alkolås. Det borde vara standard i alla fordon. Ingen har på vägen att göra med alkohol i kroppen.
Alla system går att manipulera men det är inte skäl till att vi inte skall ha alkolås våra fordon. Lika så att andra droger inte stoppas av alkolåset är inte heller skäl till att avstå. Alkohol är klart största drogproblemet i trafiken, och orsakar många olyckor.

#8 • Uppdaterat: 2009-04-28 14:10
S-E S (ej verifierad)

Dagens myndigheter, med undantag för polisen, är i dag helt ointresserade av att lagföra fyllon bakom ratten. Hur skoj är det för en polis att haffa en rattfyllerist för att 2 timmar senare åter ta in samma person, lika full, körande i samma bil,när de känner till att personen i fråga har 20-30 rattfylleriförseelser sedan tidigare? Det kanske är domstolarna som behöver alkolås?

#9 • Uppdaterat: 2009-04-28 17:38
Roy (ej verifierad)

Patriks tankar väcker nya idéer.
Både reaktionsförmåga och förmågan att dra snabba och korrekta slutsatser sätts troligen ner av droger. Kanske skulle något test där man måste trycka på rätt knappar för att släcka lampor som tänds i slumpmässig ordning fungera - men det tar ju en viss tid. Hur många bilar skulle stå med motorn på tomgång?

#a • Uppdaterat: 2009-04-29 11:28
Saabnisse (ej verifierad)

Varför skulle motorn behöva gå på tomgång, Roy?
Med ditt föreslagna system skulle det ju kunna gå att se till att motorn inte kan startas förrän allt är ok.
Men det finns problem med alla sådana här system, dels finns det en del hjälpsamma muppar som ser till att låset öppnar, dels finns det de som efter det att de kommit igång sätter i sig en skvätt eller tar några piller.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.