Bild
Nästa artikel

Färre dödsfall i trafiken: "Är glädjande"

Nyheter

Sverige visar upp allt lägre dödstal i trafiken. Under 2009 års fem första månader omkom 124 personer - vilket är rekordlågt.

- Det är glädjande med nedgången. Det är 25 färre döda jämfört med samma period förra året, vilket innebär en nedgång med 17 procent, konstaterar MHFs VD Tom Bjerver.

Det är preliminära siffror från VTI som visar att allt färre personer dör på de svenska vägarna. 124 personer har fått sätta livet till under fem månader - och om man jämför årets siffra med genomsnittet sedan år 2000 är nedgången knappt 30 procent.

- Våra bilar blir allt säkrare. Idag kollar konsumenterna hur många stjärnor som en ny bil har i EuroNCAPs krocktester, säger Tom Bjerver och fortsätter:

- Samtidigt har vi fått bättre vägar och något minskad trafik på grund av lågkonjunkturen. Dessutom är mitt intryck att polisen är mer synlig ute på vägarna.

Nedgången i dödstalen var störst under årets tre första månader. I april och maj ligger antalet trafikdöda i stort sett på tidigare års nivåer.

- För alla oss som arbetar med trafiksäkerhet och trafiknykterhet är det viktigt att koncentrera all kraft på en fortsatt, positiv utveckling. Förra året hade vi för första gången i modern tid ett dödstal under 400. Om 2009 års trend står sig kan det bli väsentligt lägre i år, säger MHFs VD Tom Bjerver.
Taggar: Nyheter
Färre dödsfall i trafiken: "Är glädjande"

Kommentarer

#1
AL
2009-06-02 18:37

Håller detta i sig kan snart en ökning av effektiviteten i systemet realiseras, förslagsvis genom högre hastigheter.
MVH AL

#1
Emme
2009-06-04 16:41

Bättre vägar
Mindre trafik
Säkrare bilar
Synliga poliser
Inget vi har att tacka vägverket för direkt. Hoppas bara de inte tar åt sig äran iom dessa Miljökameror.

#1
AL
2009-06-04 17:00

Emme har tydligen missat att Vägverkets huvuduppgift är att bygga vägar...
Säkrare bilar är också en effekt av Vägverkets lobbyism, hört talas om NCAP?
MVH AL

#1
Emme
2009-06-04 20:33

AL:
Inte jag som har missat den.
VÄGverket har missat den!

#1
Bakhjulsdrift
2009-06-05 00:54

Kanske folk sparar på bränsle eller böter, och sänkt fart förbättrar säkerheten... I Finland är det i hälften av dödsfallen inblandat ett rattfyllo, det skulle se bra ut om alla bilar hade alkolås, iaf på åt dem som tidigare åkt fast!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.