Bild
Nästa artikel

Svenskar positiva till arbetet för säkra vägar

Nyheter

Arbetet för att främja trafiksäkerheten får allt större stöd. Det visar en Vägverkets årliga studie - där majoriteten av de tillfrågade är för åtgärder som bältespåminnare och alkolås.

- Trafikanterna blir allt mer positiva till stöd av tekniska system i bilen. Mer än 85 procent anser att bältespåminnare borde finnas i alla bilar och två av tre tycker att alla bilar borde ha alkolås, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö i ett pressmeddelande.

En klar majoritet av svenska trafikanter är positiva till många av de åtgärder som görs för att öka trafiksäkerheten. Mitträcken på större vägar, automatisk hastighetsövervakning med kamera, alkolås och bilbältespåminnare får tummen upp av trafikanterna.

Detta visar en undersökning som SCB genomfört på uppdrag av Vägverket. Undersökningen visar även på stöd för lösningar som kan minska fortkörningar.
 
- Mer än hälften anser att alla bilar borde ha ett tekniskt hjälpmedel så att föraren lättare skall kunna hålla hastighetsgränserna, säger Ingemar Skogö.

Undersökningen visar att kvinnor är generellt mer positiva än män till åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten. Dessutom är äldre mer positiva än yngre till olika åtgärder.

I undersökningen ställdes attityd- och beteendefrågor om trafiksäkerhet till närmare tiotusen slumpmässigt valda personer i åldern 15 - 84 år. Svarsfrekvensen uppgick till 62 procent.
Taggar: Nyheter
Svenskar positiva till arbetet för säkra vägar

Kommentarer

#1
Tobbe
2008-11-26 18:18

Naturligtvis ska säkerheten höjas på vägarna. Själv håller jag mig alltid till laglig hastighet och blir ideligen omkörd av bilar, dock oftast fläskiga Audi, BMW, Saab och Volvo. Det är tur att fartkamerorna finns på vissa sträckor så att dessa människor tänker dubbelt, egentligen har dom inget i trafiken att göra när dom håller 150 på 90 väg.

#1
Anders
2008-11-26 23:48

Som vägverket frågar får också svar.
Hade de formulerat frågorna annorlunda och tagit med att nöstan hälften ej har svart så
hade resultatet varit ett annat.
Folk vill inte ha fartkameror,
som vv har tolkat svaret !

#1
Thomas
2008-11-26 23:51

Det står ingenstans att bara 62% av alla tillfrågade svarade på denna enkät. Och omvänt, hur många vill att det ska satsas på BÄTTRE vägar och högre polisnärvaro, så att man kommer åt alla drog- och rattfulla i trafiken. Men vägverket frågar som dom vill ha svar. Som dom alltid gjort!

#1
patrik
2008-11-27 09:05

Det står att 62% var med i enkäten längst ner i texten

#1
Thomas
2008-11-28 00:03

Mitt misstag att inte läsa helt klart... Men Vv skulle ändå aldrig våga fråga om dom ska satsa på säkrare vägar med högre hastigheter eller mer kameror och lägre hastigheter!

#1
Johan
2008-11-30 12:11

Varför skall en individ kunna riskera andras liv med förklaringen att han har mer bråttom än vi andra? Alla gör misstag. Görs dom i lägre fart blir konsekvenserna mindre.

#1
Johan
2008-11-30 12:11

Varför skall en individ kunna riskera andras liv med förklaringen att han har mer bråttom än vi andra? Alla gör misstag. Görs dom i lägre fart blir konsekvenserna mindre.

#1
Jag
2008-12-02 15:32

Den här jävla nollvisionen har gått för långt!
Det går inte att ha noll trafikolyckor! Det är löjligt att sträva efter det!
Inse att det är farligt att röra sig över gångfart!
Inse att vi alla dör någon gång!
Sparka sönder fartkameror på riksvägar! Vägra betala hastighetsböter! Inse att typer som TOBBE bara pratar skit!
Döda VV...

#1
DOCKWISE
2008-12-03 02:03

jag hade önskad att det hade suttit
en väg kamera eller en polispatrull.
fick en bilist bakom mej när jag
paserade nättraby denna bilist både tutade blinkade med ljusen och förde
almänt ursligt. och där är det både
stängsel + 100km och det höll jag men han ville att jag skulle flytta på mej. var tusan då. skulle jag kanske hoppa över vajeräcket. jag tog regnr på bilen och det visade att det var en bilförsäljare. mycket dålig PR må jag säga. SÅ det är synd att inte kamerorna finns det behövs.
VAJERÄCKET.

#1
Stefan
2009-01-29 12:36

Hur kan det vara möjligt att så många bilister inte klarar av att hålla jämn hastighet på alla dessa 2 till 1 vägar..?
När en fil råder kör man i knappt laglig fart, för att i sin tur när två filer kommer gasa upp till långt över laglig hastighet.
Nej "Svensson", använd farthållare!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.