Bild
Nästa artikel

"Fartkamerorna räddar liv"

Nyheter

Midsommarhelgen stundar. Vilket innebär ökad trafik och större risk för olyckor. Men allt fler vägar övervakas av fartkameror - och det börjar ge allt större effekt.

– Det finns tydliga signaler om att fartkameror räddar liv och att antalet trafikskadade blir lägre. I Stockholms län har olycksnivån på sträckor med trafikkameror sjunkit med 50 procent. Det är mycket goda siffror, säger Anders Drugge, chef för polisens ATK-enhet i Kiruna, till DN.

 

Fartkameror räddar allt fler liv. Det visar den statistik som Anders Drugge har tagit fram inför midsommarhelgen. De automatiska fartkamerorna, eller ATK-kamerorna, sänker hastigheten i genomsnitt - och minskar samtidigt olycksrisken.

- På sträckor med ATK-kameror har hastigheten i genomsnitt sänkts med fem kilometer i timmen, exempelvis på en 70-väg till 69 kilometer i timmen, och varje kilometer som vi lyckas sänka hastigheten på innebär mindre mänskligt lidande, säger Drugge.

Midsommarhelgen innebär mer trafik på vägarna. Något som gör att olycksrisken ökar. Nu uppmanar Anders Drugge bilförarna att tänka på detta när de beger sig ut på vägarna.

- Våra kameror är inte uppsatta slumpvis, utan på kända olyckssträckor. Mitt bästa råd så här i midsommartid är att uppmärksamma våra kameror och anpassa hastigheten, betonar han.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
cege
2009-11-25 22:22

O inte!

#2
2015-06-28 23:09

Fartkameror räddar liv- Skitsnack.
Har någon sett en fartkamera som hjälper, någon i livsfara?
Nej det är sjukvården som är hjältar.
Anders Drugge pratar bara för att få behålla sitt välbetalda jobb.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.