Nästa artikel
"Positivt att antalet omkomna minskat"
TRENDBROTT I TRAFIKEN:

"Positivt att antalet omkomna minskat"

Publicerad 25 augusti 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Sommaren brukar vara olycksfylld på de svenska vägarna. Men i år har dödsolyckorna minskat enligt färsk statistik från Vägverket. Nu fortsätter arbetet för att minska olyckorna.
- Juni, juli och augusti är ju tyvärr sedan lång tid tillbaka de tunga olycksmånaderna. Trafiken ser annorlunda ut då. Många är ovana vid att köra långa sträckor, och det är många motorcyklar ute på vägarna. Tyvärr är också alkohol med i bilden under sommarmånaderna, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket till Dagens Nyheter.

126 människor omkom på de svenska vägarna mellan den 1 juni och den 21 augusti i år. Det visar färsk statistik från Vägverket. Det är något färre än somrarna 2006, då 133 personer dog, och 2007, då 139 omkom. Men sommarmånaderna är fortfarande olycksdrabbade.

- På sommaren kanske man grillar både på måndag och tisdag, och kanske med vin till. Och med alkohol och bilkörning blir det oftast många fel på en gång. Det positiva är ju ändå att siffrorna över antalet omkomna har minskat litet den här sommaren jämfört med tidigare. Vi har också märkt att hastigheten på våra vägar har dämpats något, säger Thomas Andersson.

Nu fortsätter Vägverket arbetet för att minska olyckorna.

- Vi fortsätter utbyggnaden av vägar med mitträcken. Det kommer också 100 nya fartkameror under hösten. Och vi arbetar tillsammans med SMC, Sveriges Motorcyklister, för att hjälpa motorcyklister som är en utsatt grupp i trafiken. Många äldre köper motorcykel eftersom de har råd, trots att de inte har kört på mycket länge eller kanske aldrig har kört motorcykel, säger Thomas Andersson

Förutom nya fartkameror och mitträcken öppnas även nya vägar med motorvägsstandard. Förhoppningen är att detta ska öka säkerheten.

- Ett av de stora problemen är ju trafik med risk för möteskollisioner. Motorväg är en av de säkraste vägtyperna - mycket trafik visserligen, men det blir få olyckor, säger Thomas Andersson.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.