Bild
Nästa artikel

MHF välkomnar billigare alkolås

Nyheter

Nu kommer billigare alkolås ut på marknaden. Något som välkomnas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

- För oss som drivit den här frågan i många år känns de nya, enkla och billiga alkolåsen som ett stort steg framåt, säger MHF:s Tom Bjerver i nya numret av tidningen Motorföraren.

En majoritet av det svenska folket vill se alkolås i samtliga svenska bilar. Det visade Vägverkets årliga studie 2008. Bland annat visade Vägverkets studie att:

"Trafikanterna blir allt mer positiva till stöd av tekniska system i bilen. Mer än 85 procent anser att bältespåminnare borde finnas i alla bilar och två av tre tycker att alla bilar borde ha alkolås, sa Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

"Alkolås blir standard"

Nu har teknikföretaget Autoliv tagit fram ett nytt alkolås som kostar 3 000 kronor. Tom Bjerver på MHF är mycket nöjd med den nya alkolåsutvecklingen och om cirka ett år räknar han med att det finns färdiga produkter att montera in i bilarna direkt från fabrik.

- Vi räknar med att de nya alkolåsen blir standard i alla nya personbilar ganska snabbt. De är effektiva och billiga. Samtidigt kan vi rädda uppåt 100 liv per år om alla bilar får alkolås, säger Tom Bjerver.
Taggar: Nyheter
MHF välkomnar billigare alkolås

Kommentarer

#1
Lägerleffe
2009-09-07 15:24

Ja det är bra. AC, ABS, ESP, bälten, kuddar och alkolås i alla bilar. Obligatoriskt i standardutrustningen. Lika självklart som vindrutetorkare.

#1
Jes
2009-09-07 18:07

100 liv och mängder av skadade. En alkolås-premie borde införas på begagnat och en alkolås-lag på nya bilar.
3000 kr är mindre än en schyst bilstereo kostar.

#1
Krille
2009-09-07 19:50

Tycker inte att alkolås skall vara obligatoriskt eftersom alla dricker inte alkohol och de borde därför inte behöva betala för de som inte förstår att alkohol och bilkörning inte hör ihop. Ett lika stort problem är andra droger, skall vi ha lås för de också?. Nej idag är straffet för en drogpåverkad körning så lågt att en del tar chansen. Det enda rätta vore att man förlorar körkortet i tex 2 år och första halvåret sitter man också i fängelse. Sedan borde fordonet konfiskeras på plats och säljas på exekutiv auktion inom en månad. En annan orsak är också att det är alldeles för lätt att kringå ett alkolås så problemet försvinner inte. Bättre upplysning när man tar körkort, skyldighet från hälsovården att meddela drogproblem till trafiksäkerhetsverket. Mera kännbara straff i form av fordonskonfiskering och fängelsevistelse.

#1
Utan att passera gå.
2009-09-07 22:53

Mycket av problemen med trafik är, om man kör över 10Km så tages bilen direkt på plats + dryga böter/fängelse.
Vad lugnt det skulle bli på våra vägar.
3 års fängelse vid fylla, 0 promilles tolerans.
Misshandel m.m. direkt in bara utan pardon.
För mycket dalt i dagens samhälle.

#1
Börje Sjöstrand
2009-09-07 23:25

Låt oss slippa ännu ett tekniskt system som ändå är väldigt lätt att kringå.
BS

#1
Patrik
2009-09-08 16:27

Jag har sagt det förut. Det finns andra droger som är farliga så det borde vara bättre med nån sorts reaktions test då kan inte ens trötta förare köra, sen tror jag att en sån lösning skulle bli billigare (inbyggt i färddatorn kanske)

#1
S-E S
2009-09-22 19:59

Företrädare för MHF ser på oss bilister som ett gäng fyllon. Även om man inte är medlem av Motorförarnas Helnykterhetsförbund behöver man inte misstänkas köra bil alkoholpåverkad! Försök se på alko-låsens användning i bilar på ett lite mer "nyktert" sätt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.