Bild
Nästa artikel

Rattfyllerister ska ha alkolås: "Bra förslag"

Nyheter

Alkolås ska bli obligatoriskt för personer som dömts för rattfylleri. Det föreslås i Alkolåsutredningen 2008 - som överlämnats till infrastrukturministern.

- Ett bra förslag i rätt riktning som kommer att innebära färre döda och skadade i trafiken samt bättre folkhälsa, säger Tom Bjerver, vd Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.

På fredagen överlämnades Alkolåsutredningen 2008 till infrastrukturminister Åsa Torstensson. I denna utredning föreslås det att alkolås ska bli obligatoriskt för förare som dömts för rattfylleri. Ett beslut som välkomnas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

- Förslaget innebär en klar förbättring av trafiksäkerheten med färre döda och skadade i trafiken. Det har också visat sig att de med missbruksproblem har haft nytta av alkolås i rehabiliteringssyfte. På sikt kommer troligen folkhälsan att förbättras, säger Tom Bjerver.

Förslaget innebär i korthet att i stället för att få körkortet återkallat ska man kunna ansöka om att få ett körkort villkorat med alkolås. Då ska följande förutsättningar gälla:

* Det villkorade körkortet ska gälla i två år för den som gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, har återfallit inom fem år eller har begått rattfylleri och har diagnosen alkoholberoende eller -missbruk.

* För övriga fall blir villkorstiden ett år.

* För den som inte vill ansöka eller om ansökan avslås ska körkortet återkallas under minst lika lång tid som villkorstiden skulle ha varit.
(punkterna hämtade från MHF)

Inget förslag om alkolås i alla bilar

Alkolåsutredningen 2008 innehåller inte några förslag på obligatoriskt alkolås i samtliga personbilar. Utredningen hänvisar till att Sverige inte ensidigt kan lagstifta om detta - utan behöver stöd inom EU. Men Motorförarnas Helnykterhetsförbund hoppas ändå att alkolåsen blir standard i framtidens bilar.

- För att nå nästa etappmål för Nollvisionen 2020 behövs en lag om alkolås i alla bilar. Vi ser fram emot fler handlingskraftiga förslag i den riktningen, säger Bjerver vidare.
Taggar: Nyheter
Rattfyllerister ska ha alkolås: "Bra förslag"

Kommentarer

#1
Emme
2008-10-10 19:04

Äntligen någon återgärd som kan få ner dödsolyckorna i trafiken!

#1
Saabnisse
2008-10-10 21:59

Jag har aldrig trott på alkolås, de är alldeles för lätta att manipulera. Den här typen av spärrar är enbart avsedda för hederliga och trafikmedvetna förare och de behöver dem inte.

#1
Jag
2008-10-11 16:54

Nonsensåtgärder leder ingenvart!

#1
Henry
2008-10-11 22:25

Riktiga alkoholiser bryr sig inte om att de saknar körkort och en bil utan alkolås ordnar de säkert oxå

#1
Frederik
2008-10-21 15:42

Skulle vara effektivare att lagstifta att man har full rätt att ta ifrån någons bilnyckar om man mistänker att personen är berusad/drogad. Så att folk som har lite civilkurage inte behöver tveka om de gör rätt eller inte.
För överigt ifrågasätter jag med den stora tilliten man sätter i tekniken. Tror att de bara blir nyttig i samband med en person som aktivt vill hjälpa framåt sin egen rehabilitering - det ska vara villkor för att få tillgång till en bil.

#1
Jag
2008-10-21 17:07

Jamen...
det är ju fullständigt löjeväckande att tro på Alkolås!
Vem skall de hindra? En bakfull sommarstugeägare som fastnar i en alkokoll? Låt mig skratta! Rattfyllerister stoppar man inte med "alkolås", de notoriska kör ändå! Allt vad ett alkolås gör är att höja bilpriserna. De enda som kan gilla detta är väl försäkringsbolagen, vilka hursomhelst struntar i trafiksäkerhetshöjande åtgärder. (Minns att deras ide är att slå vad om din återstående livslängd, ingentning annat, allt som ökar din återstående livslängd är definitionsmässigt fel).

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.