Nästa artikel
Toyota laddar elbilen utan sladd
Nyheter

Toyota laddar elbilen utan sladd

Publicerad 6 maj 2011 (uppdaterad 9 maj 2011)
Toyota inleder nu samarbete med amerikanska WiTricity för att ta fram sladdlös laddning av laddhybrider och elbilar.

Den japanska biltillverkaren har under flera år utvecklat så kallad induktiv laddning och nu träffat avtal med amerikanska WiTricity. Toyota beskriver projekt som ”prioriterat” och sin nya partner som ”världsledande” inom trådlös energiöverföring med resonansmetoden.

Genom att parkera bilen ovanför en laddstation i marken överförs elektricitet automatiskt till bilens batteri. Toyota säger i dagsläget inget om någon tidsplan när tekniken kan introduceras.

Sedan ett år tillbaka har Toyota en testflotta med 600 exemplar av Prius som laddhybrid ute i trafik runt om i världen. I höst inleds serieproduktion.

Diskutera: Vad tycker du om trådlös laddning av elbilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-05-06 10:31
Raymond K (ej verifierad)

Låter fantastiskt bra. Detta gör ju att man blir lite intresserad av Prius trots att den ser tokig ut och att den enligt Jeremy Clarkson är urtråkig och slö.

#2 • Uppdaterat: 2011-05-06 15:19
PREVIA

Nu kommer ägarna av laddhybrider att spara flera sekunder per dag när man inte behöver göra de tunga moment man gjorde tidigare med sin induktiva laddhanske.
http://www.youtube.com/watch?v=4xul-H4HsMw&feature=related
Men helt klart blir det smidigare med laddningen.

#3 • Uppdaterat: 2011-05-06 17:41
Thommys

Smidigt. Laddplattor på parkeringsplatserna och hemma. Bara att ställa bilen och komma tillbaka med mer energi i batteriet. Helt suveränt. Nu är det bara dragkroken som fattas. En svårare nöt för hi-tec Toyota.

#4 • Uppdaterat: 2011-05-06 21:21
saabnisse

Sedan är det det här med verkningsgraden.
Induktiv energiöverföring har varit en mycket olönsam metod.
Ska bli intressant att se hur man löser det.

#5 • Uppdaterat: 2011-05-07 11:05
Gert Andersson (ej verifierad)

Toyotas kvalitetsproblem den senaste tiden som de inte tycks lämna ska blandas med amerikansk teknik. Och vi vet ju hur usla amerikanerna är i allt.

Vad blifva nästa steg? Krocksäkerhet från Kina?

#6 • Uppdaterat: 2011-05-07 16:09
PREVIA

Witricity har utvecklat teknik för att ladda trådlöst med magnetisk resonans i stället för induktion, som hittills varit vanligast.
Resonansladdas.
Fördelen är minskade överföringsförluster och möjlighet till större avstånd mellan laddkälla och mottagare. Det betyder att ett fordon som ska laddas inte behöver precisionsparkeras.
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3164527.ece
Vill man ha dragkrok får man köpa en större hybridbil.

#7 • Uppdaterat: 2011-05-07 22:59
saabnisse

PREVIA
Då är alltså texten i artikeln felaktig:
"Den japanska biltillverkaren har under flera år utvecklat så kallad induktiv laddning och nu träffat avtal med amerikanska WiTricity. Toyota beskriver projekt som prioriterat..."

#8 • Uppdaterat: 2011-05-08 09:35
saabnisse

Det verkar ju bra, men problemet att ansluta en kabel till elbilen är väl det minsta.
Fördelen med den här metoden är väl om den kan installeras vid varje rödljus, stopptecken eller stadsparkeringar i allmänhet.
Men det kommer nog att dröja några decennier.

#9 • Uppdaterat: 2011-05-08 09:48
Raymond K (ej verifierad)

saabnisse, till att börja med är det en väldigt god start om man har en laddplatta hemma och en på jobbet. de flesta använder väl sin bil så och då gör man sina ärenden på väg hem från jobbet.

#a • Uppdaterat: 2011-05-08 12:14
Gunnar 44

Hur mycket energi försvinner på vägen, och vad händer med den energi som inte kommer batteriet tillgodo? Elektromagnetisk strålning får vi med all säkerhet nog av. Eller är det så att i och med kärnkraftsolyckan i Japan så resonerar man så att allt är bättre än kärnenergi? Metoden kan hur som helst inte vara energieffektiv. Detta kan inte vara annat än spekulationer?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.