Nästa artikel
Tesla gör massiv satsning på Superchargers – här hamnar nya laddarna
Nyheter

Tesla gör massiv satsning på Superchargers – här hamnar nya laddarna

Publicerad 18 augusti 2021
Snart kan alla elbilsägare ladda vid Teslas Superchargers. Nu gör märket en massiv satsning på att bygga ut laddnätverket ytterligare.

Efter flera år av spekulationer och gissningar har Elon Musk bekräftat att Tesla ska öppna märkets eget nätverk av snabbladdare för alla typer av elbilar.

Exakt vad laddningen ska kosta är än så länge oklart, men framöver ska alltså även elbilsägare som inte har en Tesla kunna ladda vid en Supercharger. Enligt Elon Musk ska de betala per minut och inte per laddad kilowattimme, och betalningen sker med Teslas app.

Risk för kö

I takt med att antalet elbilar på vägarna ökar finns också en risk för långa köer vid snabbladdarna, särskilt i samband med lov och högtider. Därför gör Tesla nu en massiv satsning på att öka antalet Superchargers, enligt sajten Electrek.

En del i satsningen är att Tesla lagt ut flera lediga jobb kopplade till expansionen av Superchargernätverket. Dessa personer ska fungera som projektledare för att hitta och bygga nya Superchargers. I Sverige söker Tesla just nu en så kallad projektutvecklare för Supercharging.

Så här ser Teslas karta över befintliga (rödmarkerade) och planerade (gråmarkerade) Superchargers ut i Norrland.

Så här ser planerna ut i mellersta Sverige...

...och så här är läget i södra Sverige.

Ökning med 80 procent

Satsningen märks även på Teslas egen karta över de nya Superchargers som är under utveckling. Kartan är dock preliminär och det är inte säkert att alla snabbladdare blir verklighet.

Just nu finns 48 Superchargers längs svenska vägar, och ytterligare 27 planeras. Många av dem hamnar vid större vägar men vissa ska byggas i centrala delarna av större städer – ett nytt grepp som Tesla tidigare inte testat.

Tesla har i nuläget 2 894 öppna Superchargers i hela världen med 25 100 individuella snabbladdare. Det är en ökning med 80 respektive 45 procent på ett år.

Tidigare i år höjde Tesla priset för att snabbladda en bil som inte omfattas av fri Supercharging. Priset har ökat från 1,90 kr per kWh när Tesla började ta betalt för laddningen till 3,62 kr per kWh. Hos konkurrenten Ionity ligger prislappen istället på 8,70 kr per kWh för den som inte har någon form av abonnemang eller avtal.

Snabbladdarna som är på gång

Här planerar Tesla att bygga Superchargers. Uppgifterna är preliminära.

Avesta
Björkliden
Dorotea
Göteborg
Halmstad
Helsingborg
Jönköping
Karlskrona
Lycksele
Malmö
Malung
Oskarshamn
Skee (Strömstad)
Stenungsund
Stockholm (centralt)
Stockholm (södra förorterna)
Strängnäs
Strömstad
Söderhamn
Södertälje
Vetlanda
Västerås
Ystad
Ånge
Åsarna
Örebro
Östersund

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 19 augusti 2021 Man kan tänka sig att detta…
  • 18 augusti 2021 Pi skrev: Du får väl slänga…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.