Nästa artikel
Tesla planerar 21 nya Superchargers längs svenska vägar
Nyheter

Tesla planerar 21 nya Superchargers längs svenska vägar

Publicerad 5 januari 2021
Nästan hela det svenska vägnätet ska täckas in under året, om vi får tro Teslas preliminära kartor över kommande snabbladdare.

Teslas eget nätverk med snabbladdare består i skrivande stund av 42 så kallade Supercharger-stationer, och fler ska det bli. 

Tidigare i år skrev vi att Tesla byggde tio nya Supercharger-laddare längs svenska vägar. Nu har Teslas kartor över kommande snabbladdare uppdaterats igen. Totalt planerar Tesla hela 21 nya Supercharger-stationer.

Tesla har tidigare haft som strategi att snabbladdarna ska placeras längs stora vägar och inte mitt i centrala städer. Där kan bilägarna istället använda så kallade ”destinationsladdare” som kan finnas vid exempelvis shoppinggallerior eller hotell.

Men nu verkar något ha hänt. På kartan som visar vilka platser som Tesla planerar att bygga snabbladdare på finns både centrala Göteborg och centrala Stockholm med. De exakta platserna för snabbladdarna är dock inte bestämda, så det återstår att se exakt var ”stadsladdarna” hamnar.

I övrigt planerar Tesla att täcka in nästan hela det svenska vägnätet under 2021, från Riksgränsen till Ystad. I norr planeras nya Superchargers i bland annat Lycksele, centrala Sundsvall och Söderhamn. Den sistnämnda ska komplettera laddarna som redan finns längs E4:an i Gävle, Hudiksvall och Sundsvall.

Fler laddnätverk på gång

Tesla planerar även nya laddare i bland annat Örebro, Linköping och Jönköping. För flera år sedan fanns planer på en Supercharger längs E20 i Strängnäs, men den lades på is. Nu är den tillbaka på Teslas karta och planeras öppna under tredje kvartalet 2021.

Förutom den centralt belägna laddaren i Stockholm planeras även en i de södra förorterna. ”Kartpluppen” är placerad där Nynäsvägen möter Örbyleden men det behöver alltså inte betyda att laddaren hamnar precis där. I södra Sverige får Teslaförarna nya laddare i Varberg, Helsingborg, Vetlanda och Ystad.

Teslas kartor är som vanligt bara en fingervisning om vad som planeras och det är inte säkert att alla snabbladdare blir verklighet eller att de hamnar där ”kartpluppen” finns. Men kartan visar ändå att Tesla vill täcka in hela det svenska vägnätet.

Konkurrenten Ionity som ägs av bland andra Volkswagen och BMW har i nuläget 21 snabbladdare i Sverige och ytterligare två är under uppbyggnad. Den nordligaste ligger strax utanför Östersund.

Det händer en hel del när det gäller det svenska snabbladdningsnätverket även i övrigt. Mackkedjan OKQ8 planerar flera nya snabbladdare med kapacitet på 150 kW och ytterligare 21 nya snabbladdare ska täcka in så kallade ”vita fläckar” med statligt stöd.

Läs också: Här hamnar de nya statliga snabbladdarna för elbilar

21 nya Superchargers på gång

Tesla har uppdaterat kartan som visar var märkets nya snabbladdare eventuellt kan hamna. Här är platserna som kan få en Supercharger.

Planerad öppning första kvartalet 2021

Linköping
Mariestad
Varberg
Hogstorp (utanför Uddevalla)

Planerad öppning andra kvartalet 2021

Dorotea
Sundsvall centralt
Stockholm centralt
Jönköping
Vetlanda
Ystad

Planerad öppning tredje kvartalet 2021

Riksgränsen
Ånge
Söderhamn
Malung
Örebro
Strängnäs
Söder om Stockholm
Strömstad

Planerad öppning fjärde kvartalet 2021

Lycksele
Göteborg centralt
Helsingborg

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.