Bild
Nästa artikel

Stor ökning för gasbilar

Nyheter

Andelen miljöbilar fortsätter att öka, det visar ny statistik. På stark framväxt är gasbilarna som under september visar en ökning på över 400 procent.

Under september förra året registrerades 175 nya gasbilar i Sverige. När Bil Sweden nu presenterar årets septemberstatistik är den summan uppe i 740, en ökning på 422 procent.

Störst är ökningen i Stockholm.

- Registreringarna av gasbilar ökar kraftigt och i Stockholms län har antalet nyregistrerade gasbilar niodubblats hittills i år, även om det har skett från en låg nivå. Detta tack vare att ett antal nya modeller kommit ut på marknaden, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Totalt har det i år registrerats 4 306 gasbilar i Sverige.

Ã-kad andel miljöbilar
Även när det gäller det samlade begreppet miljöbilar kan en ökning urskiljas. Ã-ver hela riket har miljöbilsandelen vuxit från 32,80 procent förra året till 38,81 procent under september i år.

Statistiken visar också att Västra Götaland tagit över förstaplatsen från Ã-stergötland när det gäller högst andel miljöbilar.

- Miljöbilsandelen har ökat i samtliga län hittills i år och andelen dieselbilar har ökat i alla län utom ett. Det här är en mycket positiv utveckling ur miljösynpunkt och har bidragit till sjunkande koldioxidutsläpp från nya bilar, säger Bertil Moldén.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
ch
2009-10-19 16:18

Jeg kjør med LPG gas ,men her i Sverige er det bare Fordonsgas. I Norge så tror jeg at man ikke har Fordonsgas??? Da går det mest i LPG.

#1
Raphael
2009-10-19 20:26

I Sverige kör man på metangas som finns i två varianter - naturgas (fossilt) och biogas (framställt genom avfall). Biogasen är bäst ur miljösynpunkt. LPG är samma som gasol och det är propangas som delvis framställs av naturgas, alltså fossilt. Det är inte alls lika miljövänligt som biogas.
I Sverige finns ett fåtal ställen där man kan tanka LPG/gasol. Det är färre än 20 stationer i hela Sverige. Göteborg, Stockholm och Karlstad har varsin LPG/gasol mack.
Mig veterligen kan man inte köra biogas-bilar på LPG/gasol och tvärt om. Däremot så kan man köra naturgas och biogas i samma bil då det i praktiken är samma gas rent kemiskt, det är framställningen som skiljer.

#1
Mythbuster
2009-10-19 22:23

CH, Norge har hela 6 CNG tankställen :)
Raphael, LPG är oftast en blandning av propan och butan (Gasolsom handelsnamn). Framställs i sambandmeddestilation av råolja. D.v.s.100% fossil.
sv.wikipedia.org/wiki/Gasol I Sverige finns ett fåtal tankställen. Om jag minns rätt 2st.
PS till artikeln, kul att det säljs gasbilar igen. Inte konstigt då med höga % värden på ökningen. För att matcha försäljninen och inte missa tåget igen krävs att gasbranchen bygger många tankställen. Riktigt många. Annars lär det inte bli nånfortsättning den här gången heller. Så bygg på!

#1
mctar
2009-10-20 11:44

Passaten (och konverterade v70, när nu den kommer) har en överlägsen räckvidd då de kan tanka bensin (bensin/e85) så man även kan köra i norrland. Passaten är en riktig succe och det kommer nog att volvon att bli också. Tänk vilket försprång Volvo hade haft om de inte lagt ner gasbilen för några år sedan...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.