Nästa artikel
Andelen milöbilar ökar
Nyheter

Andelen milöbilar ökar

Publicerad 16 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Andelen miljöbilar bland fordon som nyregistreras ökar. Ny statistik visar att E85 tappar mark medan fler miljöbilar drivs av bensin, diesel och gas.
Statistik från branschorganisationen Bil Sweden visar att andelen och antalet miljöbilar i Sverige nått en ny rekordnivå. Räknat över första halvåret i år var andelen 38,2 procent, som kan jämföras med 30,8 procent för samma period förra året.

Under juni var andelen 43,5 procent, den största någonsin.

Bil Sweden menar, som man tidigare uttryckt, att ökningen beror på många tidigarelagda bilköp för att hinna få miljöbilspremien som försvann 1 juli.

- Miljöbilspremien har visat att bilköparna i hög grad påverkas av olika stimulansåtgärder eller morötter. Det är nu viktigt att noga bevaka vad som händer på marknaden när miljöbilspremien avskaffats och ersätts med en femårig fordonsskattebefrielse för miljöbilar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Etanolen störst - men tappar mark
Trots ökad andel har det hittills i år sålts 3 656 miljöbilar färre jämfört med samma period i fjol.

Inom andelen miljöbilar drivs överlägset flest av E85, men andelen har minskat från 69,1 procent till 57,7 procent. Istället har andelen för miljöbilar drivna med bensin, gas och diesel ökat.

Andelen hybrider har samtidigt minskat, från 4,3 procent till 2,1 procent under årets första halva.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-07-16 15:54
Calle (ej verifierad)

Bra att allt fler köper miljövänligt. Sa till en bilförsäljare för något år sedan; Inom några år kommer merparten av de fordon som säljs vara någon form av miljöfordon.....han fattade nada, men skitkul att jag håller på att få rätt!! Självklart ska det vara miljövänligt. Tänk på att vi äger inte vår mark/jord - vi bara lånar den av våra barn.....

#2 • Uppdaterat: 2009-07-16 23:39
göinge (ej verifierad)

Bilförsäljare (liksom alltför många motorjournalister) lever kvar i stenåldern då utrymmen, hästkrafter och toppfart var det enda man brydde sig om.

#3 • Uppdaterat: 2009-07-17 18:50
Per_K (ej verifierad)

Troligen kommer försäljningen av miljöbilar att minska något från och med juli, på grund av den slopade miljöbilspremien. Små snåla bensinbilar (t.ex. Toyota Aygo) gynnas inte lika mycket av fem års frihet från fordonsskatt jämfört med premien på 10000 kr, så just den kategorin bilar var det nog många som passade på att köpa före juni månads utgång. Däremot kan man förvänta sig att dieselbilar står sig bättre fortsättningsvis, eftersom effekten av skattefriheten blir betydande. Synd bara att man inte passade på att differentiera fordonsskatten för icke-miljöklassade dieselbilar, med reducerad skatt för de som har partikelfilter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.