Bild
Nästa artikel

"Vi börjar se en viss ljusning på bilmarknaden"

Nyheter

Är den värsta bilkrisen över i Sverige? Antalet nyregistreringar i augusti får BIL Sweden att se en viss ljusning för bilbranschen.

- I augusti minskade personbilsregistreringarna med 12 procent, vilket är väsentligt lägre än den ackumulerade nedgången hittills i år som var 24 procent. Vi har av allt att döma det värsta bakom oss och det finns anledning att hysa en viss optimism, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, och fortsätter:

- Även om vi nu börjar se en viss ljusning på bilmarknaden ligger registreringssiffrorna på historiskt sett mycket låga nivåer.

Under augusti månad registrerades 15 542 nya personbilar i Sverige, vilket är en minskning med 12,3 procent jämfört med samma månad i fjol. Under perioden januari-augusti har registreringarna minskat med 23,7 procent.

Men trots minskningen ser BIL Swedens vd Bertil Moldén en ljusning på marknaden, bland annat eftersom nedgången i augusti var betydligt lägre än den ackumulerade nedgången hittills i år.

Dessutom väljer Bertil Moldén att lista tio anledningar till att bättre tider väntar bilbranschen:

* Begagnatförsäljningen har gått bra under sommaren
* Begagnatlagren har minskat och det råder idag brist på begagnade bilar
* De flesta återförsäljare är likvida
* Hushållen har blivit mer optimistiska och har börjat konsumera igen
* Konsumenterna har fått lägre inkomstskatt
* Nio av tio har jobb
* Rapporterna om en konjunkturvändning blir allt fler
* BNP-utvecklingen är något starkare än förväntat
* Exporten börjar återhämta sig
* Svenska kronan har stärkts

Miljöbilar minskade

Antalet registreringar av miljöbilar minskade med 4,6 procent under augusti och uppgick till 5 741. Andelen miljöbilar i augusti var 36,9 procent, vilket kan jämföras med en andel på 33,9 procent i augusti ifjol. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 37,4 procent jämfört med 31,5 procent under motsvarande period ifjol.

Även dieseln backade

Antalet nyregistrerade dieselbilar minskade med 2,9 procent i augusti och dieselandelen av de totala nybilsregistreringarna var 40,5 procent. I augusti förra året var dieselandelen 36,6 procent. Hittills i år ligger dieselandelen på 39,1 procent, vilket kan jämföras med 36,1 procent motsvarande period i fjol.
Taggar: Nyheter
"Vi börjar se en viss ljusning på bilmarknaden"

Kommentarer

#1
S-E S
2009-09-02 19:58

Blir spännande att se vilka storlekar och drivmedel som prioriteras när nybilsmarknaden vaknar igen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.