Bild
Nästa artikel

BIL Sweden höjer bilprognos för 2009

Nyheter

Kan det värsta raset vara över på den svenska bilmarknaden? Branschorganisationen BIL Sweden ser en förbättring - och justerar upp bilprognoserna för 2009.

- Bakgrunden till uppjusteringen av prognoserna är att det kraftiga fallet i registreringar och orderingång har dämpats och att vi ser tecken på en stabilisering, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

BIL Sweden reviderar upp prognoserna för nyregistrerade personbilar under 2009. Den nya prognosen för nyregistreringar av personbilar är 195 000, vilket är en uppjustering med 10 000 bilar jämfört med den tidigare prognosen på 185 000.

- Det finns ett antal positiva faktorer som talar för att vi bör kunna se en viss förbättring av marknaden, säger Bertil Moldén och bjuder samtidigt på sex avgörande punkter:

* 90% av alla har jobb
* Fortsatt mycket låga räntor
* Inkomstskattesänkningar
* Ã-kad framtidstro hos hushåll och företag enligt både Konjunkturinstitutets mätningar och enligt inköpschefsindex
* Ã-kat utbud av koldioxidsnåla versioner av olika bilmodeller
* Sverige har bland Europas äldsta fordonsparker och ersättningsbehovet är stort

"Mycket låga försäljningsnivåer"

Trots att BIL Sweden höjer prognosen för bilåret 2009 konstaterar Bertil Moldén att branschen fortfarande behöver stimulanser för att höja försäljningen.

- Även om vi nu justerar upp prognoserna något så är det fortsatt mycket låga försäljningsnivåer vi talar om. Behovet av att införa stimulanser för att öka försäljningen, t.ex. incentives för utskrotning av gamla bilar, kvarstår oförändrat, framhåller Bertil Moldén och fortsätter:

- Många länder, både i och utanför Europa, har insett den stora betydelse som fordonsindustrin och fordonsförsäljningen har för ett lands ekonomiska utveckling och infört olika former av stimulanser för att öka försäljningen. Detta borde också Sverige göra, avslutar Bertil Moldén.
Taggar: Nyheter
BIL Sweden höjer bilprognos för 2009

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.