Nästa artikel
Spyker förlorade tvisten mot GM
Nyheter

Spyker förlorade tvisten mot GM

Publicerad 11 juni 2013 (uppdaterad 12 juni 2013)
När de tidigare ägarna till Saab möttes i rätten förlorade Spyker mot GM. Spykers stämning på 20 miljarder kronor avvisades.

I augusti förra året lämnade holländska Spyker, med vd Victor Muller i spetsen, en stämningsansökan mot General Motors på motsvarande 20 miljarder kronor.

Spyker menar att GM skadat Saab och satt käppar i hjulen för en affär med kinesiska Youngman som kunde blivit räddningen för biltillverkaren från Trollhättan.

Men när rättsfallet togs upp på måndagen gick domstolen i Detroit på GM:s linje och slog fast att GM enligt gällande kontrakt hade rätt att godkänna eller neka affären med Youngman. Domaren påpekade också att GM inte hade för avsikt att skada Saab.

Victor Muller överväger nu att överklaga beslutet, rapporterar TT.

Diskutera: Vad tycker du om utfallet i domstolen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-11 10:44
Hackenbush

Märkligt att domstolen i Chicago gick på Gm:s linje....eller?
De vågade väl inget annat nu med Chicagos dåliga finanser och stora arbetslöshet.

#2 • Uppdaterat: 2013-06-11 11:29
trasten

Efter att jag fått en lite inblick i hur amerikanska bolag förhandlar kontrakt är jag inte ett dugg överraskad. Deras kontrakt är oftast vattentäta!

#3 • Uppdaterat: 2013-06-11 12:29
Raphael

Domstolen i Detroit, det är som domstolen i Vänersborg eller Trollhättan...
Jag tror inte att Müller ger upp utan jag tror diskussionen och stämningarna fortsätter, tror han stämmer igen för han tycker nog att hans stämning var en bra stämning även om GM tyckte det blev en dålig stämning av det. Annars får väl Müller trimma in stämgaffeln så att det blir rätt stämning av stämningarna i fortsättningen och hög stämning i styrelserummet hos Spyker. Men jag tror inte att Müller och GM kommer att utbrista i gemensam stämsång utan det blir nog motstämning snarare än notstämning i C-dur.

#4 • Uppdaterat: 2013-06-11 12:55
kingking

Det var väldigt bra information. En brottsling som Muller borde inte få gå lös efter allt skit han åsamkat Saab och Trollhättan.
Hur någon kunde vara så dum att de trodde på den här mannen är i och för sig märkligt, och tyvärr är väl inte turerna slut ännu.

#5 • Uppdaterat: 2013-06-11 13:00
Tjalle

Domstolen finns i Detroit- inte Chicago.

Muller ger inte upp - men kanske hans finansiärer - han lär inte bekosta detta själv.

GM kommer, sannolikt, heller inte att gå med på en uppgörelse - om rättegången blir av - det vore att, delvis, erkänna "fel" - det vill man sannolikt inte.

Muller får koncentrera sig på åtal om skattefusk i höst.

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Om det nu finns en klausul i kontraktet som säger att GM har rätt att neka till Youngmanaffären så är det väl rätt solklart att lycksökaren Muller inte har en chans i en domstol, oavsett var den ligger.

#7 • Uppdaterat: 2013-06-11 14:17
Hackenbush

Javisst Tjalle, Detroit och inte Chicago. Vet inte var jag fick Chicago från, kanske för att en gangster som jag passar i Chicago.

#8 • Uppdaterat: 2013-06-11 14:47
Simon no1

Borde inte drömmaren Muller vakna från sin låtsasvärld snart....?

#9 • Uppdaterat: 2013-06-11 20:12
Audi A5 SB

När jag, vid tiden det begav sig, berättade för en mina holländska affärskollegor om Mullers/Spykers övertagande av Saab, så gapskrattade han. Han visste mer än vad jag anade.....

Tiden (och lagen) kommer förhoppningsvis ikapp Muller, även om jag har mina tvivel... Halare typ får man nog leta länge efter.

#a • Uppdaterat: 2013-06-11 22:33
saabnisse

Jag tror inte att VM ger sig.
Så länge han har möjlighet att få behålla riskkapitalister som backar upp så kommer han att kämpa.
Och vad har han att förlora?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.