Nästa artikel
Sono Motors lägger ned solcellsbilen Sion
Nyheter

Sono Motors lägger ned solcellsbilen Sion

Publicerad 24 februari 2023 (uppdaterad 24 februari 2023)
Trots räddningsförsöken – nu ger Sono Motors upp.

Tyska Sono Motors lägger ned sina elbilsplaner för att i stället fokusera helt på att producera solceller. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

”Vi är extremt ledsna över att vi har avslutat Sion-progammet när vi var så nära att få ut den på gatorna”, skriver företaget.

Sono Sion var tänkt som en budgetvänlig, praktisk och miljövänlig elbil. Inbyggda solceller i karossen skulle göra att bilen kunde ladda sig själv.

Men företaget har varit i ekonomisk knipa länge. Problemen lindrades tillfälligt när företaget börsnoterades hösten 2021, men i december förra året meddelade man att pengarna var slut igen. Kampanjen #savesion lanserades då som ett sista försök att rädda företaget, med målet att få in 3 500 fullt betalda förhandsbokningar av bilen för att ha råd att få igång produktionen.

Kampanjen pågick ändå till februari i år, men pengarna tycks inte ha räckt till. Hur många förbeställningar som kommit in framgår inte, men enligt tidningen Elbilen rör det sig om minst 1 200 stycken, varav 260 i Sverige.

När det nu inte blir någon bil kommer reservationsavgifterna att betalas tillbaka till kunderna genom en återbetalningsplan.

”Återbetalningen ske i flera delbetalningar plus en bonus under de kommande två åren, med början i maj 2023 som första delbetalning”, skriver företaget.

Sono Motors grundades av en grupp studenter i München år 2016. De presenterade sin första prototypbil ett par år senare. 

Sedan dess har flera uppdaterade varianter visats upp. Den senaste versionen av bilen kom i oktober förra året, med nyheter som bättre solceller och ett nytt batteripaket som skulle ge en räckvidd på 30 mil.

Sono Motors har haft samarbeten med svenska Nevs, som i veckan meddelade att de går in i ett ”viloläge” och säger upp merparten av sin personalstyrka.

Det var länge aktuellt att Sono Sion skulle produceras av Nevs i Saabs gamla lokaler i Trollhättan, men i april förra året stod det klart att det uppdraget i stället skulle gå till finska Valmet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 24 februari 2023 Förvånar mig inte, men…
  • 24 februari 2023 Det var nog nattsvart för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.