Nästa artikel
Kris för Sono Motors: ”Vi har misslyckats”
Nyheter

Kris för Sono Motors: ”Vi har misslyckats”

Publicerad 8 december 2022
Investerare vill stoppa utvecklingen av solcellsbilen Sono Sion och göra sig av med stora delar av personalstyrkan.

Tyska uppstickaren Sono Motors är återigen i ekonomisk knipa. Trots flera års utveckling har företaget ännu inte börjat bygga den billiga solcellsbilen Sion.

Företaget uppger på sin hemsida att den globala krisen med krig i Ukraina, energibrist, pandemi och hög inflation fått investerarna att dra åt sig öronen.

– Vi har misslyckats att få ihop pengar och det här kan vara slutet för projektet Sion, sa företagets chef Laurin Hahn i ett stormöte med de anställda.

”Vi kan ha underskattat komplexiteten”

Att utveckla en ny bil är extremt resurskrävande och företaget har tagit in pengar både från större investerare och genom så kallad gräsrotsfinansiering. Planen var att bygga Sono Sion i Valmetfabriken i Finland.

– Vi har definitivt gjort misstag och vi har definitivt kört fel då och då. Vi kan också ha underskattat komplexiteten. Nu sitter vi här i slutet av 2022 och produktionen har fortfarande inte startat, säger Laurin Hahn.

Företagets investerare vill nu varsla 70 procent av personalen om uppsägning och strukturera om hela företaget. Sono kan istället koncentrera sig på de affärsområden som ger intäkter, som solcellsteknik.

20 000 personer har förhandsbokat Sono Sion och företaget hoppas nu få in 3 500 fullständiga betalningar av bilen för att kunna fortsätta utveckla den.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 9 december 2022 Ja, de gick direkt från…
  • 9 december 2022 Problemet med Sono och andra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.