Nästa artikel
Bakslag för Trollhättan: Sono Sion byggs i Finland
Nyheter

Bakslag för Trollhättan: Sono Sion byggs i Finland

Publicerad 5 april 2022 (uppdaterad 5 april 2022)
Sverige blir av med hundratals nya jobb när Sono Motors väljer Finland före Trollhättan för att bygga elbilen Sion.

Elbilen Sono Sion har varit på gång länge, men än så länge har modellen inte börjat byggas. Sono Motors har flera gånger tagit in pengar via gräsrotsfinansiering och tanken är att utveckla en praktisk och billig elbil som kan laddas både med sladd och med solcellspaneler.

Sono Motors har tidigare uppgett att elbilen ska byggas i den gamla Saabfabriken i Trollhättan. Så blir det dock inte. Sono Sion ska byggas hos Valmet i Finland, uppger företaget i ett pressmeddelande, något som Sveriges Radio var först att rapportera om.

Beskedet innebär att Trollhättan går miste om flera hundra nya arbetstillfällen. Valmet har tidigare byggt bilar från flera märken, bland andra Saab, Fisker och Mercedes.

Valmet har kapacitet för att bygga upp till 257 000 bilar under sju år. Produktionen ska påbörjas under andra halvåret 2023.

Produktionen av Sono Sion har alltså inte startat ännu trots att första generationen av modellen visats upp i olika former sedan 2016. Förra året uppgav Sono Motors att bilen ska börja byggas under 2023. Sono Sion har en elmotor på 163 hk, toppfart på 140 km/tim och solcellspaneler som kan ge upp till 3,4 mils räckvidd en solig dag.

Den totala räckvidden uppges till 30,5 mil och Sono siktar på ett instegspris på 28 500 euro, motsvarande drygt 365 000 kr med svensk moms men exklusive elbilspremien på 70 000 kr. På grund av högre tillverkningskostnad uppger Sono Motors att företaget återigen behöver fylla på kassan. Priset på bilen höjs en aning men det påverkar inte befintliga reservationer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 6 april 2022 Dessa hundratals jobb kommer…
  • 6 april 2022 Swensons Det är riktigt,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.