Nästa artikel
Solcellsbilen Sono Sion visad igen – siktar på produktion om ett år
Nyheter

Solcellsbilen Sono Sion visad igen – siktar på produktion om ett år

Publicerad 13 januari 2021 (uppdaterad 14 januari 2021)
Den tyska uppstickaren Sono Motors kämpar vidare. Nu visas en ny prototyp som ska sättas i produktion ”inom ett år”.

Det har inte gått så smidigt som tänkt för tyska uppstickaren Sono Motors att lansera den nya elbilsmodellen Sion. Den presenterades för flera år sedan och skulle locka med solcellspaneler, dragkrok, praktisk design och låg prislapp. Modellen skulle börja säljas 2019.

Så blev det dock inte. Företaget har tvingats ta in enorma belopp genom så kallad crowdfunding och leveranserna har skjutits upp flera gånger.

På den digitala teknikmässan CES visar Sono nu upp en ny version av solcellsbilen i prototypform, men den bjuder inte på några stora nyheter jämfört med vad vi sett tidigare.

Sono har tagit in enorma belopp genom crowdfunding och leveranserna har skjutits upp

Sono Sion fokuserar på utrymmen snarare än slank design. Den ska kosta från 25 500 euro exklusive moms i Tyskland vilket borde innebära ett pris på under 300 000 kr med svensk moms men före elbilspremien. Det är relativt billigt för en elbil med 35 kWh-batteri och 25,5 mils räckvidd.

Köparna får dock ingen prestandabil: effekten ligger på 163 hk och när det gäller snabbladdning klarar bilen 50 kW. Men å andra sidan har den dragkrok med en släpvikt på 750 kilo. Dessutom är de 248 solcellerna på taket en intressant lösning för att ge ”upp till 3,5 mils” extra räckvidd per dag i bästa fall, enligt Sono.

Nu är målet att bilen ska vara färdigutvecklad under året och att produktionen ska börja 2022, förmodligen i den gamla Saabfabriken i Trollhättan. Om det blir så återstår att se.

Läs också: Uppstickaren klarade målet – nya elbilen ska byggas i Sverige

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.