Bild
Nästa artikel
Solcellsbilen Sono Sion visad igen – siktar på produktion om ett år

Solcellsbilen Sono Sion visad igen – siktar på produktion om ett år

Nyheter

Den tyska uppstickaren Sono Motors kämpar vidare. Nu visas en ny prototyp som ska sättas i produktion ”inom ett år”.

Det har inte gått så smidigt som tänkt för tyska uppstickaren Sono Motors att lansera den nya elbilsmodellen Sion. Den presenterades för flera år sedan och skulle locka med solcellspaneler, dragkrok, praktisk design och låg prislapp. Modellen skulle börja säljas 2019.

Så blev det dock inte. Företaget har tvingats ta in enorma belopp genom så kallad crowdfunding och leveranserna har skjutits upp flera gånger.

På den digitala teknikmässan CES visar Sono nu upp en ny version av solcellsbilen i prototypform, men den bjuder inte på några stora nyheter jämfört med vad vi sett tidigare.

Sono har tagit in enorma belopp genom crowdfunding och leveranserna har skjutits upp
Solcellsbilen Sono Sion visad igen – siktar på produktion om ett år

Sono Sion fokuserar på utrymmen snarare än slank design. Den ska kosta från 25 500 euro exklusive moms i Tyskland vilket borde innebära ett pris på under 300 000 kr med svensk moms men före elbilspremien. Det är relativt billigt för en elbil med 35 kWh-batteri och 25,5 mils räckvidd.

Köparna får dock ingen prestandabil: effekten ligger på 163 hk och när det gäller snabbladdning klarar bilen 50 kW. Men å andra sidan har den dragkrok med en släpvikt på 750 kilo. Dessutom är de 248 solcellerna på taket en intressant lösning för att ge ”upp till 3,5 mils” extra räckvidd per dag i bästa fall, enligt Sono.

Nu är målet att bilen ska vara färdigutvecklad under året och att produktionen ska börja 2022, förmodligen i den gamla Saabfabriken i Trollhättan. Om det blir så återstår att se.

Läs också: Uppstickaren klarade målet – nya elbilen ska byggas i Sverige

Kommentarer

#1
Raphael
2021-01-13 17:34

Vem vill ha en så ful bil? 2022 finns det en massa andra och snyggare elbilar på marknaden. Sonos - too little and too late.

#3
saabnisse
2021-01-13 18:11

Jo bilen är säkert vettigare än många batteribilar som visats och effekten räcker säkert bra, vem behöver egentligen hundratals hk för att bli först till nästa rödljus?
Och att satsa på rymd är säkert något som fler behöver än ett sportigt utseende som ofta resulterar i en obekväm bil.
Men jag är ändå tveksam till om pengarna räcker, jämför med Tesla som ändå hade en väldig massa gratisreklam och ändå dröjde det många år innan det blev svarta siffror.
Och ändå hade de en av världens rikaste personer som ägare.

#4
Gunnar Lindberg
2021-01-13 19:20

Påminner om skrytbilen från Renault. Den sålde visst granska bra.

#5
Frazze
2021-01-13 19:53

Nej, det kommer inte komma igång någon produktion inom ett år. Än så länge har de en handbyggd designprototyp, de söker folk som ska utveckla bilen. Läs deras platsannonser, de säger allt!
NEVS är inte inblandade än så länge. Från första förseriebilen byggts är det minst ett år till leverans, och förseriebilen är långt borta.

#6
Aston Hill
2021-01-13 21:57

Ful vet jag inte om den är, kanske inte den snyggaste.... Men det finns ju redan nu en massa fula bilar, t ex Renaults olika modeller med en massa veck och lister.....som Captur..... :-)
Den här är avskalad, inga onödiga lister och krompåhäng.
Smaken är olika.
Om den sen kommer i produktion någon gång får vi väl se....

#7
Masa
2021-01-14 10:23

Gillar den raka praktiska/funktionella designen, men bakrutan fick gärna vara lite större (för ännu bättre sikt bakåt). Bra med mer konkurens och alternativ med "lägre" priser (alla kan inte betala 700 tusen för sin familjebil).

#8
Carl Trefalt
2021-01-14 17:46

Blir det någon produktion, över huvet taget?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.