Nästa artikel
Sono Motors solcellsbil närmar sig produktion
Nyheter

Sono Motors solcellsbil närmar sig produktion

Publicerad 26 juli 2022 (uppdaterad 27 juli 2022)
Den ska byggas i Finland, och kosta från 260 000 kronor.

Det har gått flera år sedan vi först hörde om det tyska startupföretaget Sono Motors och deras elbil helt klädd i solceller.

Efter många hinder längs vägen och hot om konkurs har det numera börsnoterade företaget visat upp den produktionsklara versionen av sin bil, kallad Sion SEV för Solar Electric Vehicle.

Med ett uppstädat yttre och en ny inredning är den nu klar att sättas i produktion hos Valmet Automotive i Finland i mitten av nästa år, uppger företaget. 19 000 personer har redan lagt in beställningar på bilen.

Priset, trots skenande inflation, ligger kvar på omkring 260 000 kronor. För det får man en elmotor på 163 hk, en toppfart på 140 km/tim och en räckvidd på över 30 mil.

Det är dock de 456 solcellerna som finns integrerade i karossen som är bilens partytrick. De uppges kunna ladda upp batteriet med i genomsnitt ytterligare 112 kilometer varje vecka, och hela 245 kilometer under optimala förutsättningar.

Det, enligt Sono Motors, ska ge bilen den lägsta totala ägandekostnaden i mellanklassegmentet. De gånger solen inte räcker till kan bilen laddas på det konventionella sättet med 75 kW DC eller 11 kW AC.

Den produktionsklara bilen visades för inbjudna gäster under ett evenemang i München på måndagen. Där passade Sono också på att presentera ett solcellskit för bussar. Genom att driva exempelvis luftkonditioneringen med solceller menar företaget att en buss kan sänka sin dieselförbrukning med upp till 1 500 liter per år.

När Sono Motors börsnoterades i november förra året dubblades kursen under den första dagen. Sedan dess har aktien dock tappat nära 90 procent av sitt värde.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 27 juli 2022 McTar, den energi som den…
  • 27 juli 2022 Visst laddar solpanelerna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.