Nästa artikel
Uppstickaren Sono Sion hoppas på sol
Nyheter

Uppstickaren Sono Sion hoppas på sol

Publicerad 10 augusti 2018
Tyskt startupföretag har tagit fram en elbil täckt av solpaneler.
Tyska Sono bildades 2016 och ligger nu i startgroparna för att börja tillverka sin första bil. Det är en elbil med 25 mils räckvidd. Det som är unikt med Sion är att man har byggt in 330 solceller i karossen. Materialet är polykarbonat, vilket är en slags plast som ska vara extra reptålig och motstå rost. Sono menar att solpanelerna kan hjälpa till att generera upp till 3 mils räckvidd varje dag.
 
Bilen kan också laddas på vanligt sätt med sladd. I vanligt eluttag tar det drygt 13 timmar att fylla ett tomt batteri. Bilen kan också laddas med Typ 2-laddare, då tar det 3,5 timmar till 100 procent. Med snabbladdare CCS laddas batteriet till 80 procent på en halvtimme, 100 procent tar ytterligare 30 minuter. 

Räckvidden är 25 mil och bilen genererar 109 hästkrafter. Den är också godkänd för att dra släp upp till 750 kilo och tack vare den kantiga bakdelen får det plats 650 liter i bagageutrymmet på det drygt fyra meter långa fordonet. 
På insidan har Sono integrerat en speciell mossa i instrumentpanelen. Den hjälper till att filtrera luften och ska kunna få bort 20 procent av dammpartiklarna som letar sig in i kupén. 
Bland säkerhetsutrustningen finns airbags, ABS-bromsar och ESP. Det nämns dock inget om autobroms.  

Sono räknar med att starta produktion och leveranser av Sion under 2019. Priset är 16.000 euro, lite under 170.000 kronor. Men då ingår inte kostanden för litiumjonbatteriet, vilket är 4.000 euro. Det går också att betala månadsavgift för att hyra batteriet.

Diskutera: Vad tycker du om Sono Sion?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.