Nevs ställde år 2020 om sin verksamhet till att utveckla självkörande så kallade "Pons" för persontransporter i städer.

Nästa artikel
Nevs i ”viloläge” – nästan all personal sägs upp
Nyheter

Nevs i ”viloläge” – nästan all personal sägs upp

Publicerad 23 februari 2023 (uppdaterad 23 februari 2023)

Nevs ställde år 2020 om sin verksamhet till att utveckla självkörande så kallade "Pons" för persontransporter i städer.

320 av 340 anställda varslas om omedelbar uppsägning.

Vid lunchtid på torsdagen informerades personalen på Nevs i Trollhättan om att nästan samtliga av dem kommer att bli av med jobbet.

Beslutet kommer efter att Nevs kinesiska ägare Evergrande inte lyckats komma överens med företagets tilltänkta nya ägare.

”Det är med stor sorg vi i dag måste informera om att Nevs går in i viloläge, vilket innebär att vi måste minska alla kostnader och göra uppsägningar inom alla områden”, skriver den ställföreträdande vd:n Nina Selander i pressmeddelandet.

Beskedet kommer bara dagar efter att Stefan Tilk, som varit vd för Nevs sedan 2017, fick sparken. Detta sedan förhandlingarna med de nya ägarna misslyckats.

– Jag tog mitt vd-ansvar för att slutföra affären, men stoppades av Evergrandes högsta ledning. Då sa jag att då får ni säga upp mig för jag måste rädda bolaget. Då sa han upp mig, sa han till till Dagens Nyheter i tisdags.

Nevs, en akronym för National Electric Vehicle Sweden, tog över Saab Automobiles tillgångar och lokaler i Trollhättan efter konkursen 2011.

Företaget har en rörig historia. Från början fanns bland annat planer på att producera en eldriven version av Saab 9-3, men när den kinesiska fastighetsjätten Evergrande tog över som ägare år 2020 inriktades verksamheten i stället på självkörande så kallade ”Pons” för persontransporter i städer.

Sensommaren 2021 kom det fram att Evergrande befann sig i en djup ekonomisk kris, med ett skuldberg på 2 600 miljarder kronor. Sedan dess har Nevs letat efter nya ägare.

I januari i år meddelade Stefan Tilk att de hittat nya investerare som ville ta över Nevs, men att han ännu inte fick avslöja vilka de nya ägarna var.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 23 februari 2023 Oseriöst från början till…
  • 23 februari 2023 Ja med en ägare som har en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.