Nästa artikel
Nevs-chefen Stefan Tilk sparkas – ersätts av HR-chef
Nyheter

Nevs-chefen Stefan Tilk sparkas – ersätts av HR-chef

Publicerad 21 februari 2023 (uppdaterad 21 februari 2023)
I samband med försäljningen av Nevs blev Stefan Tilk osams med styrelsen i ägarbolaget Evergrande. Nu har han fått sparken – men tror trots det på en ljus framtid för Trollhätteföretaget.

Stefan Tilk, som varit vd för Nevs i Trollhättan sedan 2017, har fått sparken. I en kommentar till lokaltidningen Ttela säger han själv att han ”tog beslut som ägarna tydligen inte gillade”.

Ny vd är Nina Selander, som varit HR-chef på företaget de senaste tre åren.

Nevs, en akronym för National Electric Vehicle Sweden, tog över Saab Automobiles tillgångar och lokaler i Trollhättan efter konkursen 2011.

Företaget har en rörig historia. Från början fanns bland annat planer på att producera en eldriven version av Saab 9-3, men när den kinesiska fastighetsjätten Evergrande tog över som ägare år 2020 inriktades verksamheten i stället på självkörande så kallade ”poddar” för persontransporter i städer.

Sensommaren 2021 kom det fram att Evergrande befann sig i en djup ekonomisk kris, med ett skuldberg på 2 600 miljarder kronor. Sedan dess har Nevs letat efter nya ägare.

I januari i år meddelade Stefan Tilk att de hittat nya investerare som ville ta över Nevs, men att han ännu inte fick avslöja vilka de nya ägarna var.

– Men jag kan säga att det känns riktigt bra, sa han till Ttela då.

Det är i samband med den affären som Stefan Tilk nu, en knapp månad senare, fått sparken. 

– Jag tog mitt vd-ansvar för att slutföra affären, men stoppades av Evergrandes högsta ledning. Då sa jag att då får ni säga upp mig för jag måste rädda bolaget. Då sa han upp mig, säger Stefan Tilk i en kommentar till Dagens Nyheter.

Han beskriver relationen med ägarbolaget som svår, men att Evergrande nu kommer att försöka få igenom affären utan honom.

På sikt tror Stefan Tilk på en ljus framtid för Nevs, även om han inte vet vad som kommer att hända härnäst med företaget och deras 350 anställda i Trollhättan.

I intervjun med DN säger han att företaget har avtal om att leverera sina ”poddar” i 3–4 städer.

– Jag är övertygad om att vi har ett bra affärscase, säger han till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.