Bild
Nästa artikel
Saab stärker kassan med nyemission

Saab stärker kassan med nyemission

Nyheter

Saab säljer nya aktier för att få in snabba pengar till företaget. Det meddelar moderbolaget Swedish Automobile på måndagen.

Återigen gör Saab Automobiles ägare en nyemission för att stärka företagets sinande kassa. Fyra miljoner aktier görs tillgängliga och säljs till investeringsfonden GEM Global Yield Fund Limited.

– På det sättet får vi in pengar i bolaget på ett snabbt sätt, säger Gunilla Gustavs, talesperson på Saab, till TT.

Priset för aktierna avgörs av aktiekursen under de kommande två veckorna. Om fredagens pris på 1,03 euro per aktie står sig ger affären ungefär 37 miljoner kronor.

GEM har vi ytterligare två tillfällen köpt nya aktier i Saab, först i maj och nu senast i början av augusti då pengarna användes för att betala försenade löner till de anställda.

Swedish Automobile påpekar också att man fortsätter diskussioner med flera parter för att säkra den finansiering som krävs för att återstarta produktionen. Fabriken i Trollhättan har nu stått stilla i fyra månader.

Diskutera: Hur ser du på Saabs framtid?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-08-15 13:04

Vem är modig nog att köpa aktier i Saab? Verkar lite som Karl XII nödmynt.

#2
2011-08-15 15:10

Ju fler aktier som säljs, desto mer utländsk blir ju bilen till slut. Hur många nödlösningar ska man ta till? För hela tiden tycks det ju handla om det.

#3
2011-08-15 15:19

Peter:
Aktierna köps av GEM som säljer dem vidare samma dag. Därför behöver inte Spyker gå till GM och EIB och be om lov. Det måste man om fler än 9% av innehavet säljs till en och samma köpare. Istället vill Spyker att de ska betraktas som "free float". Så länge aktierna handlas på Euronext (börsen i Amsterdam) är det nog inga problem att varken köpa aktier i Spyker (SWAN). Ända tills någon någon sätter Saab Automobile i kk, vill säga....

Gunnar:
Så mycket mer utländsk än 100% är det svårt att bli.

#4
2011-08-15 19:33

Och 100% är även det mesta man maximalt kan lyckas sälja av företaget sedan är den nödlösningen till snabba pengar slut och konkursen tyvärr med största sannolikhet ett faktum.

Vi var för övrigt och kollade på det årliga karnevalståget som går här igenom grannsammhället i helgen där man spexar om anmärkningsvärda saker som hänt det senaste året där företaget "SAAB:LAR" var med som ett bidrag med tröstlösa bilbyggare som försökte putsa på en gammal Saab 99 och sälja den som "Nya Saab 9-1/2" där flera av deltagarna för övrigt själva var Saabägare så de flesta tycker nog detta börjar likna en cirkus.

#6
2011-08-15 21:00

Nej, jag tror inte att Saab konkar, det skulle de gjort för länge sedan i så fall.
Jag tror att allt är ett sätt att skaffa pengar tills de kinesiska bolagen får tillstånd att ta över (ja, jag tror Saab blir kinesiskt/ryskt).
Givetvis har inte en mängd långivare ställt upp om det vore på väg mot konkurs.
Hur ska de då få tillbaka sina mynt?

#7
2011-08-15 22:40

saabnisse@
Det är nog väldigt nära konkurs ... Det räcker ju att facket begär(t) det vid löneutbetalning!
Nu finns det nog faktorer här som ingen av oss varken kan se eller förstå ...
Har världshistorien varit med om en dylik överlevnadskamp som den, företaget Saab, Muller och andra driver mot alla kända företags-ekonomiska regler tidigare?
Nu bankar tyvärr ännu en världsekonomsk kris på dörren ... fast i Kina finns ju gott om pengar :o)
.
Man vete tusan va' man ska tro i den här historien .. men så länge tomten finns finns väl hopp om Saabar även framledes :o)

#8
2011-08-16 02:48

Såg en 9-5 SportCombi av nya modellen på en parkering vid ett köpcentrum idag, klart snyggare än sedanen. Tyvärr så hinner väl aldrig den modellen ut i serieproduktion innan konkursen är ett faktum.

#9
2011-08-17 23:29

Tror Saabnisse fortfarande inte på en konkurs nu när kronofogdemyndigheten har startat sin utmätning och hänger på låset hos Saab samt snart kommer att kunna spärra alla Saabs konton?
Betalar Saab de förhållandevis löjligt små skulderna på 369 000kr för ett så stort företag som man krävs på i detta skede inom max ett par dagar KANSKE man ännu en gång kan vinna några dagar innan tiden går ut, men redan nästa vecka handlar det om enormt mycket större skuldbelopp som går ut som inte har betalats och om man inte har råd att betala 369 000kr kan man undra hur man ska kunna betala dessa miljonskulder som går ut hos Kronofogden nästa vecka samt alla löner under samma vecka?

Nä, om mirakel och trolleritrick finns från Saabs sida vore det läge att ha tagit fram detta nyss.

Tur att styrelsen snabbat sig med att se till att öka sina arvoden med över 600% sedan i Maj i vissa fall så dom klarar sig ett tag i alla fall, kan man gissa att man anade hur svart det såg ut redan då så att man såg till att stoppa på sig medans man kunde?
En Japansk chef skulle tex. snarare tagit på sig hela ansvaret och kanske tom. tagit självmord eftersom man misslyckats så kapitalt att hela tillverkningen stannat men här rycker man på axlarna åt alla underskott och dubblar sina egna inkomster flerdubbla gånger upp eftersom man fått jobba extra på sistonde...
-Riktigt skamligt agerat med vetskapen om en stillastående fabrik i mina ögon!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.