Bild
Nästa artikel
Saab och Pang Da: Ett missförstånd

Saab och Pang Da: Ett missförstånd

Nyheter

Avtalet med Saab är ogiltigt, uppgavs ordföranden för Pang Da ha sagt. Nu dementeras uppgifterna från både Saab och Pang Da.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Pang Qinghua, ordförande för återförsäljarkedjan Pang Da, ska ha ogiltigförklarat avtalet med Saab sedan det svenska företaget gått in i rekonstruktion.

Enligt en överenskommelse från i våras ska Pang Da tillsammans med kinesiska biltillverkaren Youngman investera motsvarande 2,2 miljarder kronor i Saabs moderbolag Swedish Automobile.

Strax innan lunch på onsdagen förnekades uppgifterna från Reuters.
 
”Swedish Automobile och Pang Da har noterat medierapportering som ifrågasätter giltigheten av avtalet mellan Swedish Automobile, Saab och Pang Da efter att Saab ingått rekonstruktion”, skriver företagen i ett gemensamt uttalande. ”Swedish Automobile, Saab och Pang Da understryker att dessa uppgifter bygger på ett missförstånd.”
 
Förhandlar i Stockholm
Saabs vd Victor Muller, rekonstruktören Guy Lofalk och representanter från Pang Da och Youngman sammanträder just nu i Stockholm. Men tiden är knapp.

Youngman har ännu inte betalat ut den utlovade bryggfinansieringen på 640 miljoner kronor, som skulle vara på Saabs konto den 26 september. Om Saab inte får in färska pengar i kassan riskerar rekonstruktionen att avbrytas. Då skyddas företaget inte längre från konkurs.

Samtidigt närmar sig flera kritiska datum. Från den 21 oktober upphör den statliga lönegarantin att gälla och Saab måste återigen bära företagets lönekostnader.

Dessförinnan väntas kinesiska myndigheten NDRC, som granskar alla affärer mellan kinesiska och utländska företag, lämna besked om Youngman och Pang Da över huvud taget tillåts investera i Saab.

Diskutera: Vad tycker du om utvecklingen i Saab-affären?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
Raymond K
2011-10-12 12:26

Saab...suck....va trött jag blir.
Jag tror snart ingenting om Saab mer.

#2
2011-10-12 13:09

Håller med. Vad är det som (inte...) händer? Hur kan något dras så långsamt? Det är ju bara olika besked hela tiden!

Är det någon som med berått mod låter Saab sakta men säkert glida in bland nedlagda biltillverkares gäng? Det verkar ju så, då inget händer.
Det sägs finnas nya partners, nya pengar, nya modeller (bl.a. combi), men inget händer.
Och dagarna går, månaderna, åren...

#3
2011-10-12 14:39

Så blir det med en mytoman vid rodret......

#4
2011-10-12 14:59

Simon: men detta har ju pågått i många år. Känns som om det började redan med att GM ville det avlida bl.a. genom att senarelägga XWD-modellerna, och på den vägen är det.
Under tiden har mängder av nya modeller kommit från andra tillverkare.

#5
2011-10-12 16:04

Tiden går. Snart är det det dags för en efterföljare till den senaste 9-5:an...

Mycket, mycket märkligt att detta fortgår.
Om Saab kommer igång med en normal bilproduktion och till och med släpper nya modeller, ja, då är sannerligen inte undrens tid förbi.

#6
2011-10-12 19:30

Det sägs ju från bla diverse motortidningar att det behövs åtminstonde hela 10 miljarder kr för att bara kunna få i gång Saabs produktion och hela ledet med delar som behöver startas upp, skulle Saab nu få låna hela 10 miljarder från tex EIB vilket om man är realist tyvärr känns väldigt osannolikt, så kommer Saab efter att man äntligen fått i gång sin produktion (om man lyckas med det), att sedan behöva betala tillbaka åtminstonde 80 miljoner kr varje månad i bara lånekostnader till EIB, sen har man väl redan lånat det som lånats kan vid andra parter, med andra ord behöver Saab sälja väldigt rejält med bilar med bra vinst för att ha förutsättning att betala alla sina skulder som kommer innebära att man får klart större kostnader än tidigare, då det ju bevisligen inte heller har gått i hop för Saab...
Så ja, jag kan tyvärr inte riktigt se hur sjutton företaget ska kunna bli lönsamt, speciellt med de förutsättningar som finns med ett i det närmaste totalt avstannat företag med avhoppade återförsäljare och där oerhört många potentuella kunder är skeptiska inför företaget samtidigt som det finns mycket andra minst lika bra samt prisvärda produkter att välja på.

#7
2011-10-12 19:51

Banklån är ju givetvis inte lösningen. Ska man ha en chans att överleva så behövs det ägare som kan finansiera produktionen långsiktigt. Att sälja ut inventarierna och ta banklån är ett industriellt självmord.

Enda hoppet är att kineserna köper Saab, precis som Volvo. Och tyvärr tror jag att resultatet blir det samma till slut, att allt flyttas till Kina. Frågan är bara hur lång tid det tar.

Det känns så tråkigt att Saab aldrig riktigt får chansen.

#8
2011-10-12 20:22

Hanzzon: från EIB får man inte låna ett öre till. Förutom att det inte finns något att pantsätta kvar i bolaget, så stipulerar EIB att lån skall vara för utveckling av energisnåla tekniker. Inte att "rädda" bolag. EIB får inte ens låna ut något till ett bolag som "krisar". Så den dörren är stängd. (F.ö. så ska väl EIB även godkänna Pang Da och Youngman som ägare innan man ger Saab OK att behålla lånet. Om man inte ger OK = betala tillbaka hela det befintliga lånet omgående.)

Med räntebördan som redan finns i bolaget, plus amortering på lånen, kan man snabbt räkna ut att det ser synnerligen dystert ut för framtiden. Dessutom har man ju att tillverka ett antal tusen bilar, som man fått betalt för i förskott från kineserna och där man redan bränt stålarna.

Att Youngman i detta läge skulle stoppa in 70 MEUR i överbryggningslån (som har kort återbetalningstid) finner jag osannolikt. Därmed tar kassan slut vilken dag som helst. Och då väntar KK om hörnet.

Utöver detta, så ska man betala UL en slant. Vad den blir vet ingen än, men att det därefter blir "cash on delivery" för merparten av inköpen står väl ganska klart. Det är ett dyrt sätt att driva företag på...

Slutligen, så ska man återbetala ca 200 MSEK till staten för lönegarantin. Och sannolikt ytterligare 110 MSEK för det man kommer att bli dömd för från förra rekonstruktionen.

Nå, hur länge räcker då de där utlovade 2,2 miljarderna då? T.o.m. Q1 2012, med en sansad bedömning. Detta p.g.a att man inte kommer att komma igång med sin produktion förrän i februari (tidigast). Utan produktion - inga intäkter. Bara utgifter.

Varför då inte kasta in handduken? Helt enkelt därför att VM har inget val. Man blåser inte ryssar och kineser ostraffat. Ska vi gissa på lite "managment fee" och "bonusar" (som kan skickas vidare) tills domedagen inträder?

Sista grejen: NDRC ska lämna godkännande för affären mellan kineserna och Saab på fredag. Nån som törs sätta emot att godkännandet "drar ut på tiden"? Speciellt inte som NDRS uttalat sig om att man bör nalkas Saab med försiktighet.

Uppförsbacken närmar sig 100% i lutning.

#9
2011-10-12 20:35

--> Sportback, de där 2,2 miljarderna handlar ju bara om summan kineserna betalar för att köpa in sig i Saab, det är ju ingen som har sagt att det stoppar där. Tvärtom har ju faktiskt Youngman talat om större investeringar än så.

#10
2011-10-12 20:37

Henr1k: i Sverige? I så fall är det nya nyheter.

#12
2011-10-12 21:59

--> Sportback, aha jag tyckte du talade om ex. räntebördor osv, men det kanske inte drabbar en majoritetsägare?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.