Nästa artikel
Porsche visar Cayenne Cabriolet – bilen som aldrig byggdes
Nyheter

Porsche visar Cayenne Cabriolet – bilen som aldrig byggdes

Publicerad 4 augusti 2022
Porsche hade långt gångna planer på en cabrioletversion av suven Cayenne – men den blev aldrig verklighet.

Porsche har för ovanlighetens skull öppnat arkivet och publicerat bilder på en bilmodell som aldrig blev verklighet. Och tur var väl det, kanske vissa tycker, för designen lär inte falla alla i smaken.

Det gäller första generationen av Porsche Cayenne som började säljas i december 2002 och som även var på väg att få ett cabrioletsyskon. En öppen version av Porsche Cayenne var uppe för diskussion på högsta nivå och en prototyp togs fram.

Den prototypen visas nu upp på officiella bilder från Porsche. Fronten hämtas direkt från vanliga Cayenne, men plåttaket är ersatt av ett tygtak och ett högt uppdraget bakparti kan få åskådaren att tro att bilen har svansmotor – men så är inte fallet.

”En suv som cabriolet är rent estetiskt en utmaning”

Apropå bakpartiet – Porsche kunde inte bestämma sig för vilken design det skulle få, så prototypen är tvådelad för att visa två olika designförslag. Sidodörrarna är 20 centimeter längre än på den vanliga modellen, och taket fälldes in under en lucka på bakpartiet som kunde öppnas både framåt och bakåt tack vare en sinnrik lösning.

En prototyp av Cayenne Cabriolet finns på Porsches museum. Den är dock inte körbar eftersom ingenjörerna inte förstärkt karossen tillräckligt efter att taket tagits bort. Interiören är helt hämtad från vanliga Cayenne.

Porsche Cayenne Cabriolet blev som bekant inte verklighet, eftersom den inte ansågs bli lönsam, men det har inte hindrat bland andra Land Rover och Volkswagen att lansera egna cabrioletversioner av suvar.

– En suv som cabriolet är rent estetiskt en utmaning. Suvar har en stor och tung kropp, och att kombinera det med en liten hatt och sedan kapa av taket – resultatet blir konstigt rent formmässigt, säger Porsches designchef Michael Mauer.

Porsche hade även planer på en förlängd version av Cayenne med plats för en extra stolsrad samt Cayenne Coupé. Båda modellerna hade säkert kunnat sälja bra och den sistnämnda har blivit verklighet först på senare år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 5 augusti 2022 Vilken tur! Ful bil, det…
  • 4 augusti 2022 i klass med fiats Ankeborg…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.