Nästa artikel
Polisen beställer Volkswagen Passat
Nyheter

Polisen beställer Volkswagen Passat

Publicerad 20 oktober 2011 (uppdaterad 21 oktober 2011)
Svenska polisen väljer att köra tyskt. Vagnparken ska nu utökas med 50 exemplar av nyutvecklade Volkswagen Passat Polis.

Volvo och Saab har sedan länge varit polisens förstaval när det gäller utryckningsfordon. Men det är inte bara svenska tillverkare som fått leverera polisbilar.

I oktober 2006 togs för första gången en polismålad Volkswagen Passat i tjänst. Till och med 2010 har polisen köpt drygt 60 exemplar av den tyska modellen.
 
"Ska klara extrema situationer"
Tidigare i år presenterades nya generationen Passat och nu följer polisvarianten som får beteckningen Passat Polis. Polismyndigheten har beställt 50 bilar och mottog den första under den gångna sommaren. Leveranserna ska vara färdiga till årsskiftet.

Peter Norman, projektledare på Volkswagen Group Sverige, berättar att nya Passat Polis granskats efter en kravspecifikation om poliselektronik, ergonomi, väghållning och duglighet vad gäller broms och acceleration.

– Under ledning av Rikspolisstyrelsen egna testförare genomförs under en heldag ett flertal olika körmoment på avlyst plats där man sedan säkerställer att bilen uppfyller de krav som är ställda, säger han till Vi Bilägare.

– Körmomenten är utformade för att se om bilen klarar av olika extrema situationer som kan uppstå under till exempel utryckningsskörning. Samma prov utförs på alla modeller och fabrikat av bilar som levereras till polisen som utryckningsfordon.

Efter Rikspolisstyrelsens testar placerades ett antal testbilar ut hos länspolismyndigheterna runt om i landet. Förarna till bilarna lämnade sedan skriftliga utvärderingar till Volkswagen.

– Utifrån dessa svar har Volkswagen tillsammans med sina påbyggare sedan anpassat bilen där det varit nödvändigt, innan de första skarpa leveranserna påbörjats. Några sådana anpassningar har varit att minska skålningen i stolarna, förbättra och anpassa innerbelysningen i bilen, samt förbättra placering och utformning av blåljus, säger Peter Norman.

Unika delar
Volkswagen Passat Polis kan fås med olika motorer där gas, etanol, bensin och diesel är möjliga drivmedel. Motorerna utvecklar mellan 150 och 300 hästkrafter, beroende på bilens ändamål. Kraften skickas till hjulen via en standardmonterad dubbelkopplingslåda. Fyrhjulsdrift är tillval.

– Några komponenter är unika för polisbilen. En detalj är det väl tilltagna underkörningsskyddet i metall som ska skydda oljetråg, motor och växellåda vid eventuell markänning, säger Peter Norman.

– Sportchassit som är standard på Passat Polis finns som tillval för ”vanliga” Passat. Nämnvärt är att Volkswagens sportchassi enligt Rikspolisstyrelsen utlåtande medgav så pass god väghållning att man inte behövt specialtillverka några detaljer för att få bilen godkänd.

Diskutera: Vad tycker du om polisens bilval?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-10-20 09:49
Raymond K (ej verifierad)

Varför inte?

#2 • 2011-10-20 09:53
saabnisse

Det var ju väldigt tråkigt för Saab att missa den här ordern, att få ut polisbilar på vägarna är ju bra reklam.
Passat är säkert en bra bil, med vissa funderingar om dubbelkopplingslådan, men det kommer säkert att visa sig, håller den är det ju bra reklam för VW.
Men jag är faktiskt så nationalistisk att jag anser att polisen i första hand bör välja bilar av svensk tillverkning, så länge Saab inte kan leverera bör man nöja sig med Volvo. :-)

#3 • 2011-10-20 10:27
LC4ever

Som sagt, varför inte. Fungerar den för Tyska polisen och militären så borde den fungera för svenska.
Har själv inte haft minsta problem med min Passat, den absolut bästa bilen jag ägt.

#4 • 2011-10-20 10:29
Raymond K (ej verifierad)

Måste hålla med dig om Passat LC4ever.
Men jag tycker ändå att designmässigt är Saab 9-5 snyggare

#5 • 2011-10-20 10:50
Rålle G.

Förmodligen så är nog huvudorsaken att den är billigare än V70/XC70.

Annars håller jag med om att polisen borde välja svenskt i första hand om sådana dugliga alternativ finns. Även jag har lite frågetecken för DSG-lådans tillförlitlighet och har VAG inte sorterat ut den så lär det visa sig i polisbilar som körs hårt.

Men de har ju kört VW förr, både Golf Mk 1 och bubblan fanns i svartvitt!

#6 • 2011-10-20 11:04
McTar

De problem med dsg som alla hänvisar till drabbar den 7-växlade. Som jag tolkat det är den enbart till Ecofuel-modellen. Till de andra modellerna med starkare bensinare och dieslar, sitter den 6-växlade som inte har det problemet.
Jag antar att inte Ecofuelbilen kommer att köras så hårt som drabbade taxibilar med ständiga start/stopp.

#7 • 2011-10-20 11:15
FLAC

inte ens italienarna väljer enbart inhemskt, de kör ju tex både Volvo V50 och Lotus Evora...

#8 • 2011-10-20 11:18
McTar

I England körs Volvo av trafikpolisen har jag sett.

#9 • 2011-10-20 11:24
Peugeote-Pär

Nog skulle dom satsa på Svenskt men men när Saab inte kan leverera bilar så hittade dom väl Passaten till ett nytt allternativ...
Men nog ska Svenska Polisen köra Svenskt, nu när Sverige har en bilindustri.
Har även sett i Danderyd att Polisen kör Mercedes E-Klass... såg lite lustigt ut!

#a • 2011-10-20 11:39
RAGGAR68

Till alla som förordar att polisen skall åka svenska bilar, hur mycket svenskt är Volvo och Saab idag...........

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.