Bild
Nästa artikel
Klassisk polisbil försvinner

Klassisk polisbil försvinner

Nyheter

Bilen som blivit känd som polis- och taxibil i USA, Ford Crown Victoria, har slutat att tillverkas. Sista exemplaret har lämnat fabriken.

En epok i amerikansk bilindustri har gått i graven. Tillverkningen av Ford Crown Victoria har upphört, bilen som blivit känd som polis- och taxibil i USA. Du kanske varken har kört eller åkt i den, men du har förmodligen sett Ford Crown Victoria på film och i tv-serier. 

Namnet Ford Crown Victoria fanns redan på 1950-talet, men på senare tid har bilen gjort sig känd som en slitstark och rymlig sedan. Konstruktionen är något så ovanligt som en rambyggd personbil med V8-motor och bakhjulsdrift.

Ford Crown Victoria är den sista personbilen som tillverkats enligt det koncept som var traditionellt amerikanskt bilbygge för bara något årtionde sedan.

1,8 miljoner exemplar
Just rambygget har gjort Crown Victoria populär som taxi och polisbil, för att den anses klara hårdare belastning än självbärande karosser. Men konstruktionen är omodern, bränsletörstig och har lockat allt färre köpare. Ford har därför valt att lägga ner modellen.

Tillverkningen av syskonbilarna Lincoln Towncar och Mercury Grand Marquis har redan upphört.

Ford Crown Victoria har tillverkats i omkring 1,8 miljoner exemplar sedan den senaste versionen kom 1992. I september rullade det sista exemplaret ut från fabriken i Ontario, Kanada. Amerikanska polisbilar lär i framtiden komma från GM eller Chrysler istället.

Diskutera: Vad tycker du om Ford Crown Victoria?

Taggar: Nyheter, , Ford

Kommentarer

#1
2011-09-29 10:45

En mycket mycket omodern bil. Åkte i Licoln Towncar från JFK till Manhattan och var förvånad hur otroligt låg kvalitet det var på inredingen. Chevrolet Lumina (Holden Statesman) som GM erbjuder polisen är rena Rolls Roycen i jämförelse. De flesta nya taxibilar i New York är antingen Ford Escape eller Toyota Camry.

#2
2011-09-29 12:44

Visst är detta en omodern bil, men billig och robust.
Lite som gamla Volvo 940 här. Som inte heller har någon upphetsande inredning...

Ja, minus rambygget då, men ram har ju fördelen att effektivt minska vägljudet med sina extra gummibussningar mot karossen.

#3
2011-09-29 14:51

Såg nåt engelskt TVprogram där man duellerade en amerikansk polisbil(CrownViktoria) mot en Volvo V70 polisbil. Till min stora förvåning var denna stora koloss överlägsen i manöverprov i konbanan, gick som ett strykjärn där V70n sladdade av.

#4
2012-03-05 11:22

Som Peter skrev "En mycket mycket omodern bil". Men det har sina poänger! Har haft min -93 Crown Victoria som gått drygt 32 000 mil i drygt två år (4500 mil) nu och jag älskar den! Tyst, komfortabel, och allmänt trevlig att köra. Världens bästa vinterbil är den dock inte.
All utrustning inklusive A/C funkar perfekt!
I den mån den överhuvudtaget behöver repareras, så är tekniken på 740 nivå. Jag räknade ut en milkostnad på ca 23.- inklusive allt! (Värdeminskning existerar knappt på en 25 000 kronors jänkare).
Reservdelspriserna är även inklusive frakt från USA och tullens avgifter, skrattretande låga. En Ford original gasstötdämpare kostar som ett paket cigaretter! (+ frakt, men ändå.....)
Bensinförbrukningen är ju inte i Priusklass, men jag kör mest landsväg och landar på ca 10.5 l/100km.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.