Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Köra med amfetamin i kroppen?

Bilfrågan: Köra med amfetamin i kroppen?

Bilfrågan

"Jag är ordinerad att använda amfetamin vid bilkörning. Hur ställer sig det om jag blir stoppad i en poliskontroll?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag är, på grund av diagnosen hypersomni, av specialistläkare ordinerad amfetamin att användas vid bilkörning. Hur ställer sig det om jag blir stoppad i en vanlig poliskontroll utan att något har hänt respektive om jag blir inblandad i en trafikolycka?

Jag tar tabletterna för att inte somna vid körning, vilket hände tidigare.

N Jacobsson

SVAR:
Din fråga är inte helt enkel att svara på men sannolikt skulle gången bli denna om du, med amfetamin i kroppen, skulle stoppas under bilkörning eller bli inblandad i en trafikolycka: då det råder nolltolerans på detta område skulle du av polisen rapporteras för drograttfylleri och med all säkerhet bli tvungen att lämna ifrån dig körkortet på platsen.

Kan du i efterhand visa att du använt av läkare föreskrivet preparat i korrekt dosering, bör du inte riskera straff eller att Transportstyrelsen återkallar ditt körkort.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2011-08-25 08:17

Jag skulle råda Ragnar att fundera över huruvida han är lämplig att framföra motorfordon överhuvudtaget.

Om valet står mellan att riskera att somna eller att köra påtänd borde valet vara enkelt. Sluta köra bil, för allas säkerhet.

Att enbart tänka på sig själv är ett djupt borgerligt beetende, som ej är önskvärt.

#2
2011-08-25 08:23

Vi Bilägare: ni tar ofta bort kommentarer som inte passar in pga personangrepp eller att det inte hör till frågan, men HUR kan denne Gösta ständigt få vränga till alla sina kommentarer till att handla om Direktörer Borgare och fan vet vad??? detta om något är väl ett personangrepp, att påstå att alla borgare bara tänker på sig själv har ingen verklighetsförankring. Om ni vill vara det minsta trovärdiga tar ni denna person i örat eller accepterar att han kommer få svar på tal, och låter de kommentarerna vara kvar också! Eller är detta en gammal medarbetare som fått carte blanche att skriva hur han vill!!?? Svar önskas snarast!

#3
2011-08-25 08:43

FLAC, du har helt rätt i din råsopa till redaktionen om denne Gösta_L. Gösta anklagar Ragnar för att enbart tänka på sig själv utifrån ingen egentlig kunskap om Ragnar. Till på köpet gör Gösta Ragnar till en borgerlig skurk. Vet hut, Gösta (om det nu går att begära av en sosse)!

#4
2011-08-25 08:43

VIB har alltid varit, och kommer alltid vara en tidning med socialdemokratiska rötter. Läsarkretsen är således till största delen medlemmar i partiet.

Att det då förekommer kritiska och sunda åsikter mot borgerligheten är med bakgrund av detta knappast förvånande.

Att sedan en och annan borgare förvillar sig till VIB:s hemsida, för att sedan känna sig "kränkt", ja det är givetvis djupt beklagligt. Men inte särskilt förvånande.

Att känns sig "kränkt" är trots allt den nya folksjukdomen, framförallt i vissa kretsar.

#5
2011-08-25 08:49

vem skriver kränkt, Gösta? enbart du. Jag trodde i min villfarelse att detta var en biltidning och inte en politisk pamflett, men tydligen har jag fel... Känner du till vad frågeställaren har för politisk preferens förresten? Han kanske är en riktig gråsosse för allt vi vet. Kan man inte på ett politiskt neutralt sett diskutera bilar och därtill förenlig verksamhet utan att färga allt politiskt? Skriv dina sura inlägg i Metallarbetaren istället där du kan vara säker på att likasinnade dunkar dig i ryggen. Är det så att detta är ett socialistiskt smygforum uppmanar jag redaktionen i så fall att gå ut med detta, i annat fall bör artikelkommentarerna hålla sig till ämnet!

#6
2011-08-25 09:00

Jag tycker Göstas inlägg är ganska komiska emellanåt :) Jag förutsätter givetvis att de inte speglar hans verkliga politiska (och andra) åsikter utan är skrivna på skämt. Annars tycker jag synd om honom.

#7
2011-08-25 09:33

Jaså Gösta, ViBilägare är en socialdemokratisk angelägenhet?! Så ickesossar har inget här att göra? Är detta korrekt uppfattat? Och om vi "politiskt oliktänkande" (Stalin så det skriker om det!) ändå kommer in här på sajten får vi inte känna oss kränkta eftersom detta är Göstas territorium och han agerar som det behagar honom. Och känner vi oss kränkta är det vårt eget fel som kom in på sajten. Till på köpet har vi nu också en "sjukdom". Nu har du passerat alla gränser, Gösta.

Och var är redaktionen? Kan redaktionen komma in här och skapa ordning? Jag vill nu främst veta om vi ickesossar får vara här eller inte. Och om vi nu är här, måste vi då finna oss i att ta vilken skit som helst från en som Gösta - han som företräder partiet som under senare årtionden har kantats av fusk, mygel och dubbelmoral.

Dessutom tycker jag att Ragnar ska kontakta polisen och Transportstyrelsen för att därifrån få riktiga svar på sin fråga. Bengt Diedens svar som tycks grunda sig på "sannolikt" och "bör" inger ju inget förtroende, precis. Kanske är svaret helt felaktigt, till och med.

#8
2011-08-25 11:09

Med den kunskap jag har beträffande personer med särskilda behov , måste jag invända mot i stort sett allt i den här artikeln, liksom kommentarerna därom.
Det är ju oingalunda så, att någon blir påtänd av de väldigt små doser det här ar frågan om. Det finns många personer med funktionsstörn ingar som i sin dagliga verksamhet behöver de här preparaten för att fungera. Men det är väldigt små doser, och de är inte trafikfarliga,. Vore de det skulle läkaren som skriver ut förbjuda personen att köra bil. Det är läkaren skyldig att göra.

#9
2011-08-25 11:23

Nej, Vi Bilägare är inget språkrör för någon politisk gren eller rörelse. En grupp, såsom borgare, kommunister, vänsterhänta eller sådana som aldrig fått lära sig hur blinkers ska användas, kan per definition inte utsättas för personangrepp.

Och det enda "Gösta" sa till Ragnar i denna kommentar var att han uppmanade honom att själv fundera på lämpligheten av att han med sin diagnos fortsätter köra bil.

Vi hälsar människor av alla kön, trosriktningar, politiska åsikter, sexuella preferenser, geografiskt ursprung, åldrar, utbildningsnivåer och anställningsförhållanden att delta i debatten på vår hemsida.

Naturligtvis under förutsättning att detta sker inom ramarna för vad vi anser lämpligt.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#10
2011-08-25 11:37

Så, bra att Fredrik stog till orda.

Det enda jag vill invända emot är att Gösta faktiskt skrev "köra påtänd" och fick det att låta som att Ragnar är nerknarkad bakom ratten - vilket INTE är fallet! De aktuella doserna är så små att det inte på något sätt är frågan om att "knarka". Sedan gör Gösta den högst omogna kopplingen till vad som skulle vara ett "borgerligt beteende". Dylika skribenters inlägg måste kritiseras. Och som inte allt detta räckte kommer Gösta med ytterligare en råsop i sitt andra inlägg.

Så, FLAC har rätt i det stora hela. Kan ni inte be Gösta via e-post att åtminstone sluta med detta eviga tugget om borgare och direktörer? Faktum är att Gösta nu i sina inlägg förde över sina nedlåtande och direkt provokativa idéer på en person, nämligen Ragnar. Jag får det till att Ragnar blev personifierad som den avart av människor som Gösta föraktar. Men jag har kanske fattat fel, men nog luktar det obehagligt nära personangrepp.

#11
2011-08-25 11:39

Fredrik, men han avslutar som så ofta annars med en helt orimlig känga till "borgare" som inte hör till frågan över huvud taget. Detta får alltid fortgå och den enda slutsats jag kan dra att det då är ok för envar att ge en eftersläng även till sossar eller kommunister hur man vill. Många kommentarsfält brukar vilja hålla politiska åsikter utanför diskussionen, men tydligen inte här. Noterbart är också att det förekommer att kommentarer som ifrågasätter hans rabiata "antiborgar" attityd på något mystiskt sätt brukar försvinna... vad har detta med frågan att göra: "Att enbart tänka på sig själv är ett djupt borgerligt beetende, som ej är önskvärt."?
Förresten är allt kommunisternas fel...

#12
2011-08-25 12:13

Eftersom Ragnar själv tar upp frågan är han tydligen medveten och ansvarstagande. Jag har bekanta med diverse åkommor och därtill-hörande medicinering, den, i mitt tycke mest "drabbade" har epilepsi och behöver ganska många och ganska tunga piller i sin vardag för att kunna leva normalt. Hon har naturligtvis villkor för sitt körkort och det följs upp årligen med rapport från läkare och jag personligen är inte speciellt upprörd över att hon kör bil, faktiskt var det jag själv som puschade henne att försöka!
Ang. dessa evinnerliga hamsterpaj-inlägg från bl.a Gösta så är det kanske bäst att bara strunta i dem även om det är svårt många gånger. Jag har inget emot lite humoristiska och/eller, elakt satiriska kommentarer med glimten i ögat men det finns onekligen en del som medvetet försöker att sabotera kommentarstrådarna, Ego- Gösta L är en av dem, en annan är Uno von Lööv med ett otal alias och naturligtvis hade det varit bra om dessa kunde spärras, en gång för alla från vidare medverkan men det är väl inte möjligt ... och då återstår bara att nonchalera!
.
Fast jag saknar Toyota-Jarl .... lite :o)

#13
2011-08-25 13:00

Lösning:

Logga in, klicka på användarnamnet man stör sig på, välj "blockera" och bekräfta. Klart! Då ser man ej dennes inlägg så länge man själv är inloggad.

Då slipper man de uppenbara troll och stollar som tyvärr sänker nivån i forumtrådarna.

#14
2011-08-25 13:08

Bäste Jes, att du inte räknade upp mig kan väl kanske ha sina orsaker, men jag tar mig friheten och sätter upp detta undkommande på dagens pluskonto =)

#15
2011-08-25 13:17

Nu slutar vi prata person och diskuterar istället aktuellt ämne. Vi Bilägares syn på det hela kan ni läsa i min tidigare kommentar.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#16
2011-08-25 15:03

Frågan är hur stora mängder amfetamin det rör sig om,med tanke på att små mängder amfetamin faktiskt har motsatt inverkan på människokroppen.
Små mängder amfetamin används till medicin för ADHD och liknande sjukdomar för att få patienten att varva ner.
Dock verkar inte frågeställaren inse det han själv skriver,när han skriver att han fått medicinen utskriven för just bilkörning.
Litar man inte på sin läkare får man lov att byta.

#18
2011-08-25 19:29

Så länge det är utskrivet av läkare och denne inte sagt nåt eller varningar finns på preparatet så må det väl vara LSD i burken - inget ska hända ändå.

#19
2011-08-26 23:22

Själv fattar eller känner man ju ingenting..

Och det läkaren säger är lag.

Ingen som tappar hackan?

#20
2011-08-26 23:23

Först den och sen föll hakan.

#21
2011-08-28 01:53

Och ni tror på allvar att doserna är så höga att man blir hög? Då är det nog ni som saknar omdömme.

Lite som om nån skulle badda tungan på er med en tops doppad i sprit. Blir ni dyngraka på det direkt då eller?

#22
2011-08-28 16:37

jag gillar din syn amoc på göstas inlägg :) men tyvärr vet vi ju att han är så bitter som han verkar .
Får nog säga att jag är mer rädd att möta gösta L i trafiken, än ragnar när han är "påtänd som någon så fins uttryckte det.

#23
2011-08-28 16:39

"fint" skulle de stå

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.