Nästa artikel
Bilfrågan: Verkningslösa solpaneler på Prius?
Bilfrågan

Bilfrågan: Verkningslösa solpaneler på Prius?

Publicerad 24 augusti 2011 (uppdaterad 8 juli 2015)
"Jag har en Toyota Prius med solpaneler på taket. Detta har aldrig fungerat. Har jag köpt panelerna i onödan?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Toyota Prius, cirka två år gammal, med solpaneler på taket. Solpanelerna betalade jag 8 000 kronor extra för och de ska ge ventilation i bilen när den står i solsken. Detta har aldrig fungerat.

Jag har varit på Toyota i Mölndal och frågat hur panelerna fungerar men det är ingen som kan systemet.

Själv har jag utrett och funnit att panelerna ska driva ventilationen, som man aktiverar med att trycka in en knapp. Ventilationen startar efter ungefär tio minuter men knorrar bara till och stannar efter cirka fem till tio sekunder. Har jag köpt solpanelerna i onödan?

Mats Svensson

SVAR:
Tyvärr är din fråga ytterligare ett exempel på att moderna bilar kan vara för avancerade även för verkstaden.

Då vi inte fått någon kommentar från importören ligger det nära till hands att misstänka att du nog köpte solpanelerna i onödan.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-08-24 09:42
Ople

Kräv av toyota i mölndal att dom tar reda på fakta.
Dom är ju din navelsträng till Toyota och skulle du informera Tokyo om detta skulle dom skicka över en harakirikniv till säljaren.

#2 • Uppdaterat: 2011-08-24 10:15
Tobo

Vet inte Toyota i Mölndal hur solcellsventilationen fungerar så är det deras skyldighet att ta reda på det. De har ju trots allt sålt bilen.

Vore intressant att höra vad Bengt Dahlström (Toyota Sweden) har att säga om detta.

#3 • Uppdaterat: 2011-08-24 10:32
saabnisse

Det är naturligtvis bara inbillning att det inte fungerar.
Snart kommer det många kommentarer här som verifierar det.
På en Toyota fungerar allt och om det går sönder tigger verkstäderna om att få rätta till det.

#4 • Uppdaterat: 2011-08-24 10:36
Pulu (ej verifierad)

Tycker att du ska gå på om att du vill ha det fixat för uppenbarligen ska det så klart fungera.

Låter som en riktig bra funktion varma sommardagar..

#5 • Uppdaterat: 2011-08-24 12:45
Tobo

saabnisse:

Saker kan visst gå sönder på en Toyota, däremot så brukar Toyota vara kända för att ha marknadens bästa goodwill om något skulle krångla. Tydligen så är solcellsventilationen för ovanligt tillbehör för att Toyota Mölndal ska ha kunskap om det, men det är deras förbaskade skyldighet att inhämtade den kunskapen, när nu en kund upplever problem med det. De måste helt enkelt konsultera experter högre upp i Toyota-hierarkin.

#6 • Uppdaterat: 2011-08-24 14:52
Roger Skagerström

Vet att iallafall Mazda, vid behov, tar hit tekniker från Tyskland (tror det va Tyskland) vid behov. Toyota borde kunna göra nåt liknande tycker man. Vet inte hur välvilliga de är rent allmänt men som folk har sagt här - kan inte versktaden reda ut det får kontakta huvudkontoret som får skicka nån.

#7 • Uppdaterat: 2011-08-24 15:10
Mistro

Vill minnas att man kunde få detta extratillbehör till en Passat -01,...så jäkla svårt kan det väl inte vara att få dem till att fungera?

Man behöver inte göra detta till en märkesfråga då alla bilar kan kludda.
Handlaren som har sålt bilen skall givetvis fixa detta fel!

#8 • Uppdaterat: 2011-08-24 16:58
Serber

Vore intressant med ett test å se vilka som håller vad dom lovar vad häller panelerna.
Något för er på Vi bilägare ;)

#9 • Uppdaterat: 2011-08-24 18:23
Micke J

Vad står det i manualen om funktionen?
Är det så att ventilationen fungerar oberoende av inner- och yttertemperatur när du tryckt in knappen?
Kan det vara så att det krävs en viss intensitet (eller vad det nu heter) på solstrålningen för att panelerna skall kunna driva fläkten? Det sitter säkert en övervakning som stannar fläkten innan startbatteriet är urladdat. För inte drivs väl ventilationen av hybridbatteripaketet?
Går även AC-kompressorn? Det är väl så att den är eldriven i en Prius? Då behövs det mycket sol!
Det funkar säkert bra i Kalifornien där den tänkta kundgruppen bor!
Jag har oxså hört om att motsvarade finns hos VAG och att det är mycket ovanligt i sverige, men att det finns på privatimporterade bilar.

#a • Uppdaterat: 2011-08-24 19:18
KaptenOberkommando

"Då vi inte fått någon kommentar från importören ligger det nära till hands att misstänka att du nog köpte solpanelerna i onödan.

Bengt Dieden, Vi Bilägare"

Ett oerhört korkat svar! Naturligtvis har kunden INTE köpt solpanelerna i onödan. Hur kan Bengt ens tänka tanken? Om Toyota säljer bilen med detta extrautrustningsalternativ så gör man det för att det ska fungera! Inte f-n säljer man något som inte fungerar och som kunden då köper "i onödan". Bengt, hallå ... Detta måste vara biltidningarnas grodsvar nr 1.
Antingen är det något i handhavandet som är fel (följ instruktionsboken) eller så är det fel på solpanelerna. Det sistnämnda verkar troligast.

Mats skriver: "Jag har varit på Toyota i Mölndal och frågat hur panelerna fungerar men det är ingen som kan systemet." Initialt är det inte frågan om att kunna systemet eller inte (vilket för övrigt INTE PÅ NÅGOT SÄTT är kundens problem!), utan att enligt instruktionsboken försöka få igång systemet. Går inte detta föreligger det ett fel i systemet. Om personalen inte kan ett så här udda system rakt upp och ner må vara en sak, men de har alla möjligheter genom teknisk support från högre ort att snabbt få koll på det. Hur svårt kan det vara? Det är en dunderskandal att Toyota inte kan få fram folk/instruktioner som kan reda ut detta. Eller så vill man inte ... Och har det aldrig fungerat är det ett solkart garantiärende.

Självklart skall Mats Svensson gå in hos Toyota igen som en ångvält och helt enkelt kräva att Toyota fixar problemet - även om det krävs att en tekniker från Japan flygs hit. Annars, gå till allmänna reklamationsnämnden eller stäm dom i vanlig domstol för avtalsbrott/bedrägeri. Inget j-vla mesande nu, utan på dom!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.