Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nya utsläppsmål en ”dödsdom för förbränningsmotorer”

Publicerad 2021-06-18 09:56 (uppdaterad 2021-06-18 10:24)
EU förbereder ett förslag som kommer förbjuda nya förbränningsbilar och laddhybrider.

Om 14 år kan försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer stoppas inom EU, enligt källor till sajten Politico. Det gäller även laddhybrider.

Flera bilmärken har egna slutdatum för när förbränningsmotorerna inte ska utvecklas mer eller när en viss del av försäljningen ska bestå av laddbara bilar. Men Europeiska kommissionen diskuterar just nu ett slutdatum för när nya bilar med bensin- eller dieselmotorer ska fasas ut helt. Det blir i så fall något som alla biltillverkare måste förhålla sig till.

– Det skulle inte bara innebära slutet för den interna förbränningsmotorn utan också för laddhybriderna, säger Hildegard Müller, chef för den tyska branschorganisationen VDA.

”Det innebär slutet för både förbränningsmotorer och laddhybrider”

Toyota utvecklar en förbränningsmotor som går på vätgas. Det är oklart om den skulle tillåtas med EU:s nya förslag.

”Finns inget val”

Om förslaget blir verklighet ska det först debatteras inom EU och det är oklart om det blir verklighet. Det kommer förmodligen möta hård kritik från lobbyorganisationer och länder där biltillverkarna har många anställda, enligt Politico.

– Om du behöver en ny bil 2036 finns inget val. Bilen kommer ha elmotor oavsett om det fyller behovet eller ej, om den är överkomlig eller ej och om det finns grön energi och laddinfrastruktur eller ej, säger Sigrid de Vries, ansvarig för branschorganisationen CLEPA som företräder underleverantörer i bilindustrin, till sajten.

Läs också: Så tuffa kan nya utsläppskraven bli: ”Omöjligt att nå”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.