Bild
Nästa artikel
Nyheter

Opel: Kunderna bestämmer när förbränningsmotorn fasas ut

Publicerad 2021-05-06 06:33 (uppdaterad 2021-05-06 06:35)
Opel har lyckats vända förlust till vinst – och satsar nu på vätgasdrift. Men något fast slutdatum för förbränningsmotorn blir det inte.

Flera biltillverkare har satt mer eller mindre fasta datum för när vanliga bensin- och dieselmotorer ska fasas ut. Redan i dag har flera bilmärken slutat utveckla nya förbränningsmotorer.

Opelchefen Michael Lohscheller, som lyckats vända den tyska tillverkaren till vinst efter nästan 20 år av förluster, vill dock inte sätta något specifikt slutdatum för när förbränningsmotorn gjort sitt.

– Vi tror att kunderna måste ha ett val. Jag är emot att sätta ett datum för när vi ska sluta bygga förbränningsmotorer. Det är kunden som bestämmer, säger han i en intervju med Business Insider.

Opelchefen Michael Lohscheller har vänt den förlustdrabbade tillverkaren till vinst.

Bränslecellsbilar på gång

Opel har lanserat flera elbilar de senaste åren. Men på sikt blir det även bränslecellsbilar som tankas med vätgas och först ut blir skåpbilen Vivaro som börjar byggas med vätgasdrift i liten skala redan i år. Vätgasdrivna personbilar är dock inte prioriterat.

– Det finns vissa segment som exempelvis lätta transportbilar där vätgas har en stor chans. Vi har forskat kring detta i 20 år och kan se att koldioxidutsläppen med grön vätgas är fantastiska. Och glöm inte tankningen som går på tre minuter, säger Michael Lohscheller.

Han tillägger att även om priset inte är fastställt blir det ”betydligt” högre än för en dieselbil.

Läs också: Nya elsuven provkörd: ”Storvuxna lär inte trivas”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.