Bild
Nästa artikel
Nyheter

Opels plan för att öka: Sex modeller bortrensade

Publicerad 4 augusti 2020 (uppdaterad 4 augusti 2020)
Opel har rensat bort både Meriva, Zafira, Mokka och Cascada ur modellprogrammet för att spara pengar och fokusera på mer lönsamma modeller.
Opel ska ta marknadsandelar från konkurrenterna, bland annat genom att rensa bort modeller som inte är lönsamma.

Opel och det brittiska syskonmärket Vauxhall har tappat rejält i försäljning de senaste åren. I år har Opels marknadsandel i Europa legat på bara fyra procent, enligt siffror från branschorganisationen ACEA. Det är en rekordlåg siffra för märket.

I Sverige ser siffrorna ännu värre ut: bara 1 132 bilar från Opel registrerades under årets första sex månader. Det innebär en marknadsandel på 0,8 procent och Opel har inga modeller alls på branschorganisationen Bil Swedens lista över Sveriges 75 populäraste nya bilar.

Men Opel har stora planer för hur siffrorna ska förbättras. Försäljningen av småbilen Corsa, som numera delar teknik med Peugeot 208, ökade med 44 procent i Europa under första halvåret.

En annan viktig punkt har varit att rensa utbudet av modeller som säljer dåligt. Bara sedan förra året har Opel rensat bort småbilarna Karl och Adam, familjebussarna Meriva och Zafira samt cabrioletmodellen Cascada.

Billiga småbilar har sällan höga försäljningsmarginal, och försäljningen av familjebussar har rasat under flera års tid när fler och fler köpare överger dem för suvar. Nischade cabrioletmodeller drar heller inte in några stora pengar.

Läs också: Opel Mokka-e är nya elsuven med räckvidd på 32 mil

Nya generationen Opel Mokka dyker först upp med eldrift.

Ny suv med eldrift

Även suven Mokka ströks ur modellprogrammet trots att den klassen brukar leverera bra försäljningssiffror. Nu har Opel visat upp en helt ny generation Mokka som först dyker upp med eldrift och senare även ska säljas med förbränningsmotorer.

– De var inte så lönsamma och några av dem fick heller inte rätt teknologi för att klara utsläppskraven, har koncernchefen Carlos Tavares tidigare sagt om de utgående modellerna.

– Det vi var tvungna att göra var ganska brutalt, fortsätter han.

Det är drygt tre år sedan Opel och Vauxhall bytte ägare från General Motors till PSA-koncernen och den nya ägaren fokuserar nu alltså på lanseringen av suven Mokka. Opel Astra och Insignia ska dyka upp i ny upplaga 2024.

På Opels svenska hemsida marknadsförs i dag Corsa, Astra, Insignia samt suvarna Crossland X och Grandland X. Eldrivna Mokka-e börjar säljas på sensommaren 2020 och ska börja levereras till köparna tidigt 2021.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.