Bild
Nästa artikel
Nyheter

Audi gör klart: Inga nya bensin- eller dieselmotorer

Publicerad 16 mars 2021 (uppdaterad 16 mars 2021)
Audi ska inte utveckla några nya förbränningsmotorer. Anledningen är de tuffare utsläppskraven som är på gång.

Dagens regler som styr hur mycket bensin- och dieselbilar får släppa ut ska inom några år ersättas av ännu tuffare regler. Exakt hur strikta de nya så kallade Euro 7-reglerna blir är ännu inte klart, men du kan läsa mer om det nya förslaget här.

Det är ingen hemlighet att de nya Euro 7-reglerna vållat huvudbry hos biltillverkarna. Enligt tyska branschorganisationen VDA blir de ”tekniskt omöjliga att nå” och en ingenjör på Volkswagen har sagt att dieselbilar kan bli 100 000 kr dyrare att köpa.

– EU-kommissionen kommer i praktiken förbjuda bilar med förbränningsmotorer från 2025, har VDA:s chef Hildegard Müller tidigare sagt.

”Enorm teknisk utmaning”

Som en följd av de allt tuffare utsläppsreglerna och de höga kostnaderna att utveckla ny teknik för att rena avgaserna kommer Audi sluta utveckla helt nya förbränningsmotorer. Det säger Audichefen Markus Duesmann i en intervju med tyska nyhetsbyrån DPA.

– EU:s planer på ännu striktare utsläppsregler är en enorm teknisk utmaning som samtidigt har väldigt liten klimatnytta. Det begränsar förbränningsmotorn kraftigt, säger han, och fortsätter:

– Vi kommer inte längre utveckla nya förbränningsmotorer utan anpassa våra befintliga motorer till nya utsläppskrav.

Inom fem år vill Audi ha 20 elbilsmodeller i programmet. Efter suven e-tron och sedanmodellen e-tron GT siktar Audi nu på kompaktsuven Q4 e-tron, som blir en utmanare till bland andra Volvo XC40 Recharge.

– Den blir överkomlig för många och instegspunkten till e-mobilitet hos Audi, säger Markus Duesmann.

Läs också: Så tuffa kan nya utsläppskraven bli: ”Omöjligt att nå”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.