Nästa artikel
Nya siffror: Så mycket mer drar bilen i verklig trafik
Nyheter

Nya siffror: Så mycket mer drar bilen i verklig trafik

Publicerad 2024-03-26 08:33 (uppdaterad 2024-03-26 08:40)
Bensin- och dieselbilar har omkring 20 procent högre förbrukning i verkligheten än i testlabbet. För laddhybrider är läget betydligt värre.

Sedan ett knappt år tillbaka ska bilens verkliga förbrukning rapporteras in i samband med besiktningen eller bilens service.

Nu släpper EU-kommissionen den första omgången förbrukningssiffror som alltså visar vad bilarna på europeiska vägar drar i verklig trafik. Siffrorna baseras på data från 600 000 bilar.

Bensin- och dieselbilar drar omkring 20 procent mer i verkligheten än i den officiella WLTP-körcykeln. Men för laddhybrider är läget ett helt annat. Laddhybriderna drog 3,5 gånger mer bränsle än i testlabbet och det innebär enligt EU-kommissionen att bilarna ”inte används till sin fulla potential”.

Laddhybrider har ofta en extremt låg officiell förbrukningssiffra, men det är inte alla ägare som har möjlighet att ladda bilen som tänkt. Därför blir ”gapet” mellan den officiella och verkliga förbrukningssiffran så hög.

Gapet mellan verklig och officiell förbrukningssiffra för bensinbilar är mindre för Volvos bilar än för många andra märken. Störst gap har BMW, Renault och Dacia.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (127)

  • 2024-04-02 17:07 Nu hänvisade jag inte till…
  • 2024-04-02 16:50 AL Du hänvisar till en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.