Nästa artikel
Laddhybrider betydligt törstigare i verklig körning
Nyheter

Laddhybrider betydligt törstigare i verklig körning

Publicerad 29 december 2022 (uppdaterad 11 januari 2023)
Laddhybrider körs betydligt mindre på el än i testlabbet, visar nya siffror från amerikanska laddhybridägare.

Laddhybrider kan vara ett smart alternativ för den som vill sänka förbrukningen genom att köra kortare sträckor på el. Men för den som inte laddar sin bil kan den snarare ge högre förbrukning än en vanlig bil utan hybridteknik.

Nu kommer nya förbrukningssiffror för laddhybrider från oberoende organisationen ICCT har analyserat förbrukningssiffror från mobilappen Fuelly, där bilägarna själva kan rapportera in sin förbrukning, och från California Bureau of Automotive Repair som bland annat licensierar och kontrollerar bilverkstäder i Kalifornien.

”Laddhybrider i USA körs inte alls lika mycket på el som miljömyndigheten EPA räknar med”

Resultatet är tydligt: laddhybrider i USA körs inte alls lika mycket på el som miljömyndigheten EPA räknar med, och det kan få följder för hur laddhybriderna subventioneras i framtiden.

I den här studien körs laddhybrider mellan 26 och 56 procent mindre tid på el, och drar 42–67 procent mer bränsle, än den officiella siffran enligt EPA:s körcykel. Totalt har förbrukningen i 5 300 bilar granskats.

BMW i3 är den enda modellen som körs mer än 80 procent av tiden på el – riktvärdet för laddhybrider enligt miljömyndigheten EPA. Men så är det också en elbil med räckviddsförlängare och inte en klassisk laddhybrid.

Elbilar med räckviddsförlängare, som BMW i3 och Chevrolet Volt, körs relativt mycket på el. Men ”lyxhybrider” som Range Rover och Porsche Panamera pluggas sällan in i ladduttaget.

I somras kom en liknande studie med siffror från Europa som gav ännu värre resultat. Där visade det sig att laddhybridernas verkliga förbrukning var 3–5 gånger högre än den officiella siffran enligt WLTP-körcykeln. En av anledningarna var företagsköpare som subventionerar laddhybrider till sina anställda, men inte el för att ladda bilarna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (32)

  • 1 januari 2023 0,12/mil med Rav4phv för de…
  • 1 januari 2023 0,23 har jag snittat de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.