Nästa artikel
Ny lagstiftning i Kalifornien hårt slag mot Tesla
Nyheter

Ny lagstiftning i Kalifornien hårt slag mot Tesla

Publicerad 27 december 2022
Nu får elbilstillverkaren inte längre kalla sina bilar för självkörande.

Efter nyår träder en ny lag i kraft i Kalifornien som förbjuder Tesla och andra biltillverkare från att marknadsföra sina bilar som självkörande – om de inte är det. Det skriver San Fransisco Chronicle.

Tesla erbjuder i dag ett tillval till sina bilar kallat ”Full Self Driving Capability”, total självkörningsförmåga på svenska. Detta trots att företagets autonoma teknik ännu inte är tillräckligt bra för att kunna ta över körningen helt själv.

Den nya lagen förbjuder biltillverkare och återförsäljare i Kalifornien från att på ett vilseledande sätt namnge eller marknadsföra en bil som självkörande om tekniken den är utrustad med i själva verket endast gör bilen delvis självkörande, och fortfarande kräver att föraren är uppmärksam på vägen.

Tesla lobbade mot den nya lagen, och menar att de redan är tydliga med sina kunder om vilka begränsningar deras självkörande teknik har.

Tesla säljer tillvalet ”Total självkörningsförmåga” även i Sverige. Trots namnet är detta dock bara en uppgraderad version av förarassistenten Autopilot. Teslas så kallade FSD Beta-program, som låter vissa förare använda en testversion av Teslas helt självkörande mjukvara i verklig trafik, är inte tillåtet i Europa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 28 december 2022 Konstig rubrik "Ny…
  • 27 december 2022 Helt rätt.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.