Nästa artikel
Teslas tvärvändning: Återinför radar
Nyheter

Teslas tvärvändning: Återinför radar

Publicerad 7 december 2022 (uppdaterad 7 december 2022)
Tesla storsatsade på ett helt kamerabaserat system – men en ny typ av radarsensor kan få företaget att ändra inriktning.

Tesla har under ett par års tid satsat stenhårt på vad de kallar Tesla Vision, där bilarnas autonoma funktioner och förarstödsystem enbart ska använda sig av kameror för att förstå sin omgivning.

Teslas resonemang har varit att andra sensorer, som radar, lidar och ultraljudsensorer, inte behövs. Om människor klarar sig med ett par ögon och en hjärna borde en självkörande bil kunna klara sig med kameror och ett neuralt nätverk för att analysera bilderna från dem.

Våren 2021 började företaget sälja Model 3- och Model Y-bilar utan radar, och i oktober i år kom nyheten att även ultraljudsensorerna, som används till parkeringsvarnaren, plockas bort.

Men nu kan Tesla vara på väg att ändra sig – och återinföra en radarsensor i sina bilar. Detta framkommer av ett läckt dokument till den amerikanska myndigheten FCC, som avslöjar företagets planer på att lansera en ny typ av radarsensor tidigt nästa år. I dokumentet ber Tesla myndigheten att hålla informationen hemlig till den 7 februari 2023.

En förklaring till Teslas tvärvändning kan vara att den nya radarn är av en ny typ som producerar mer högupplöst data än de sensorer som funnits tidigare.

Enligt sajten Electrek har Teslas vd Elon Musk tidigare sagt att en lågupplöst radarsensor inte tillför något till företaget självkörningsteknik, men att en ”väldigt högupplöst radar” skulle vara bättre än det helt kamerabaserade systemet.

Ens uppdaterad version av Tesla Model 3, internt kallad Highland, väntas lanseras hösten 2023. Det är möjligt att dessa bilar kommer att vara utrustade med den nya radarsensorn.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 8 december 2022 Dom har väl lyssnat på A.L…
  • 8 december 2022 Jag hoppas att de tvärvänder…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.