Nästa artikel
Teslas försvar: Inte bedrägeri att misslyckas med självkörande bil
Nyheter

Teslas försvar: Inte bedrägeri att misslyckas med självkörande bil

Publicerad 14 december 2022
Att Tesla inte lyckats skapa en självkörande bil är inte samma sak som bedrägeri, hävdar biltillverkarens advokater.

Tesla och dess vd Elon Musk har under många år lovat att företagets bilar snart ska vara helt självkörande. Ett känt exempel är när Musk i ett inlägg på Twitter år 2016 sa att en självkörande Tesla på egen hand skulle kunna köra genom hela USA ”nästa år”. Det löftet har ännu inte infriats, sex år senare.

Trots att Tesla säljer tillval till sina bilar som heter ”Total självkörningsförmåga”, som i USA nu kostar mer än motsvarande 150 000 kronor, är deras bilar fortfarande långt ifrån att vara helt självkörande. 

De nordamerikanska kunder som betalar för den så kallade FSD Beta-mjukvaran får i stället tillgång till en provversion av systemet, som fortfarande är långt ifrån bra nog för att kunna sköta körningen på egen hand.

Det här ledde till att en grupp missnöjda kunder i slutet på september i år lämnade in en så kallad grupptalan, där de stämmer Tesla för att ha vilselett allmänheten med falska påståenden om bilarnas självkörande förmåga.

I ett domstolsdokument den 28 november kom ett svar från Teslas advokater, rapporterar CNN. Där medger de att företaget visserligen inte har lyckats skapa en självkörande bil men att det inte betyder att de har ägnat sig åt bedrägeri, som det påstås i stämningen mot dem.

”Att enbart misslyckas med att förverkliga ett långsiktigt ambitiöst mål är inte bedrägeri", skriver advokaterna, och kräver att fallet ska läggas ned.

Tesla har blivit stämda i liknande ärenden flera gånger tidigare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (38)

  • 17 december 2022 Pi- du måste tänka på att…
  • 17 december 2022 Bilar med total…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.